X
SULJE MAINOS
Lattiaremontin tekoa helsinkiläisessä toimistossa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Belgia kaavailee nelipäiväistä työviikkoa

Hallitus on pääsemässä asiasta sopuun, ja laki voi tulla voimaan jo ensi vuonna.

Belgia saattaa siirtyä nelipäiväiseen työviikkoon, kertoo Belgian talous- ja työministeriön tiedottaja Euronews-uutiskanavalle. Maan hallitus pohtii parhaillaan työmarkkinauudistuksia.

– Korona on uuttanut työskentelytapoja radikaalisti. Ajatus on, että työntekijöille annettaisiin lisää joustavuutta järjestellä työviikko, tiedottaja toteaa.

Vaikka työpäivien määrä vähenisi, työtunteja tehtäisiin hallituksen kaavailujen mukaan kuitenkin yhtä paljon kuin ennen. Jotta nelipäiväiseen viikkoon voitaisiin siirtyä, yhden päivän aikana töitä pitäisi tehdä noin 9,5 tuntia, jos oletetaan, että työviikko pitää sisällään 38-40 tuntia. Nelipäiväinen viikko ei kuitenkaan olisi pakollinen, hallitus on linjaamassa. Laki voisi tulla voimaan ensi vuonna.

Belgian hallituksessa on peräti seitsemän puoluetta. Pääministerinä toimii liberaalidemokraatteja edustava Alexander De Croo. Tiedottajan mukaan hallituspuolueet alkavat päästä sopuun työpäivien vähentämisestä. Kun lopullinen yhteisymmärrys löytyy, hallitus julkistaa yksityiskohtaisemman ehdotuksen.

– Lisää selvyyttä saadaan ehkä sunnuntaina tai maanantaina.

Vastaavia kokeiluja on tehty muuallakin Euroopassa, muun muassa Espanjassa ja Islannissa. Suomessa pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi viimeksi elokuussa kannattavansa nelipäiväistä työviikkoa. Hänen hallituksensa ohjelmassa sitä ei tavoitella.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt