Kojamolla on vuokra-asuntoja muun muassa Helsingissä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Ay-liikkeenkin omistama Kojamo listautuu pörssiin

Kojamo suunnittelee listautumisantia ja osakkeidensa listaamista Nasdaq Helsinki Oy:n päälistalle.

Suurten ammattiliittojen pääosin omistama Kojamo eli entinen VVO-yhtymä suunnittelee listautumista Helsingin pörssiin, selviää yhtiön tiedotteesta. Kojamo tunnetaan asuntomarkkinoilla Lumo- ja VVO-brändeistään.

Teollisuusliitto ry (16,17 prosenttia), Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry (8,73 prosenttia), Rakennusliitto ry (8,31 prosenttia), Ammattiliitto Pro ry (7,52 prosenttia), Palvelualojen ammattiliitto PAM ry (7,49 prosenttia), Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry (7,46 prosenttia), Tehy ry (1,39 prosenttia) ja Sähköalojen ammattiliitto ry (1,18 prosenttia) omistavat suuren osan Kojamo Oyj:sta.

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen omistaa 18,08 prosenttia ja Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma 16,98 prosenttia. Muut omistavat 6,69 prosenttia.

Kojamo on Suomen suurin yksityinen asuntosijoitusyhtiö sijoituskiinteistöjen käyvällä arvolla mitattuna. Se tarjoaa vuokra-asuntoja ja asumiseen liittyviä palveluja pääasiassa Helsingin seudulla, Tampereen, Turun, Kuopion ja Lahden alueilla sekä Oulun ja Jyväskylän kaupungeissa.

Kojamolla on 35 697 vuokra-asunnosta. Sijoituskiinteistöjen käypä arvo on 4,9 miljardia euroa.

Suunnitellun listautumisannin tavoitteena on edistää Kojamon kasvustrategian toteuttamista ja lisätä strategista joustavuutta. Listautuminen mahdollistaisi Yhtiön pääsyn pääomamarkkinoille ja omistuspohjan laajenemisen sekä kotimaisilla että ulkomaisilla sijoittajilla, mikä lisäisi Kojamon osakkeiden likviditeettiä.

Lisäksi listautumisannin odotetaan hyödyttävän Kojamoa toiminnallisesti, parantavan Kojamon tunnettuutta asiakkaiden, mahdollisten tulevien työntekijöiden ja sijoittajien keskuudessa sekä kiinteistö- ja vuokramarkkinoilla yleisesti, ja siten vahvistaisi Kojamon kilpailukykyä.

Listautuminen ja lisääntynyt likviditeetti mahdollistaisivat myös osakkeiden tehokkaamman käytön vastikkeena mahdollisissa yritysostoissa sekä henkilöstön palkitsemisessa.

Suunnitellun listautumisannin odotetaan koostuvan olemassa olevien osakkeiden osakemyynnistä eräiden nykyisten osakkeenomistajien toimesta sekä uusien osakkeiden osakeannista yhtiön toimesta.

Laskemalla liikkeelle uusia osakkeita, yhtiö pyrkisi suunnitellussa listautumisannissa keräämään noin 150 miljoonan euron bruttovarat, jotka käytettäisiin Kojamon kasvustrategian tukemiseen, sisältäen asuinkiinteistöjen hankinnat, kehityshankkeet ja muut kasvuinvestoinnit, sekä osittaiseen velkojen maksamiseen ja yhtiön yleisiin tarpeisiin.

– Olemme viimeisten seitsemän vuoden aikana uudistuneet voimakkaasti ja keskittyneet kaupalliseen asuntovuokraukseen. Toimintamme on keskittynyt seitsemään Suomen Kasvukeskukseen ja Lumo-brändimme on ottanut vahvan aseman markkinoilla, kertoo toimitusjohtaja Jani Nieminen.

Kojamo on Suomen suurin yksityinen asuntosijoitusyhtiö sijoituskiinteistöjen käyvällä arvolla mitattuna. Yhtiö tarjoaa vuokra-asuntoja ja asumiseen liittyviä palveluja pääasiassa Suomen Kasvukeskuksissa.

Kojamolla on kaksi liiketoimintasegmenttiä: Lumo ja VVO. Lumo-segmenttiin kuuluu 34 468 asuntoa ja VVO-segmenttiin 1 229 asuntoa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt