Verkkouutiset

”Ay-liike taitaa olla ainoa todellinen veroparatiisi”

Professorin mukaan satojen miljoonien verotukia saavan ay-liikkeen ei tarvitse julkaista taloustietojaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turun yliopiston taloustieteen professori Matti Virén kirjoittaa Talouselämä-lehdessä otsikolla ”Hakaniemessä luuraa veroparatiisi”. Hän ihmettelee samanaikaisia vaatimuksia verotuksen kiristämisestä ja sen valittamista, että raha karkaa veroparatiiseihin ja harmaaseen talouteen.

”Mitä muutakaan se (raha) voi tehdä? Eri asia sitten on, että esitetyt valtavat luvut perustuvat enemmänkin mielikuvitukseen kuin tosiasioihin”, Matti Virén kirjoittaa.

Hänen mukaansa ”veroparatiiseista puheen ollen ainoa todellinen veroparatiisi taitaa olla Hakaniemessä (ammattiliitot, toim. huom.). Hakaniemen saamat maksut kotitalouksilta ovat täysimääräisesti verovähennyskelpoisia – eikä siinä vielä kaikki. Ammattiliitot eivät yleishyödyllisinä yhteisöinä maksa mitään veroja”.

Virén huomauttaa verovapauden koskevan erityisesti pääomatuloja, mutta ”ongelma on siinä, että emme tiedä, miten paljon omaisuutta liitoilla on”.

Hän viittaa kyselyyn, jonka perusteella luku ei jää kauaksi säätiöiden pääomista.

”Liittojen, päinvastoin kuin säätiöiden, ei tarvitse julkaista taseitaan ja tuloslaskelmiaan. Siitä huolimatta, että ne saavat satojen miljoonien edestä verotukia”, Matti Virén toteaa.

Professorin mukaan joku voi tuhahtaa ay-jäsenmaksuille, mutta kyse ei ole suinkaan pikkurahoista.

”Jos laskee, paljonko vuoden 1974 jälkeen on maksettu jäsenmaksuja ja laskee niille koron valtion obligaatioiden korkoprosentin mukaan, saa tulokseksi lähes 40 miljardia euroa. Jokainen voi mielessään pohtia, onko sillä rahalla saatu vastaava määrä hyvinvointia aikaan”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)