Verkkouutiset

Suomessa keskipalkkaa saavan palkansaajan verokiila on OECD-maiden keskiarvoa reilusti korkeampi. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Ay-johtajan kuva: Näin paljon 100 euron palkankorotus todella maksaa

Työn teettäminen ja työn tekeminen on Suomessa verrattain kallista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder on jakanut viestintäpalvelu Twitterissä kuvan palkankorotusten laskennallisesta verokiilasta Suomessa.

Akavan tuottamassa tilastossa tarkastellaan työnantajalle kertyviä kokonaiskustannuksia tilanteessa, jossa työntekijälle myönnettäisiin palkankorotus, josta tälle jäisi sata euroa käteen kuukaudessa. Kuvaajassa on tarkasteltu palkankorotuksen kustannuksia tilanteissa, joissa työntekijän bruttopalkka on 1500, 2000, 3000, 4000, 5000, 6000, 7000 ja 8000 euroa.

Kuvaajasta selviää, että 1500 euron bruttopalkalla työnantajan pitäisi maksaa 191 euroa, jotta työntekijälle jäisi palkankorotuksesta käteen 100 euroa. Summa koostuu nettopalkan kasvusta (100 euroa), palkkaverojen kasvusta (58 euroa) ja työnantajan sivukulujen kasvusta (33 euroa).

– Kuvasta näkyy kuinka paljon työnantajan on maksettava palkankorotusta että henkilö tietyllä tulotasolla saa 100 euroa käteen, Sture Fjäder toteaa Twitterissä.

– Verokiila on kova. Tämä johtuu korkeasta rajaveroasteesta ja työn verotuksesta.

2000 euron bruttopalkalla työnantajan maksaman määrän pitäisi olla 201 euroa, jotta työntekijälle jäisi korotuksesta 100 euroa käteen. 3000 ja 4000 euron bruttopalkalla summa on 233 euroa.

Summa kasvaa siten, että 6000 ja 7000 euroa tienaavien kohdalla määrä olisi 250 euroa, 8000 tienaavien kohdalla 300 euroa. Työnantajan pitää siis maksaa sadan euron palkankorotuksesta kolme sataa euroa, jotta satanen ilmestyisi todella työntekijän tilille.

– Työn verotusta pitää alentaa, Fjäder toteaa.

Verokiilalla tarkoitetaan työhön kohdistuvien verojen ja veronluontoisten maksujen kokonaismäärän suhdetta työvoimakustannuksiin. Toisin sanoen verokiila on työnantajan työvoimakustannusten ja työntekijän nettotulon välinen erotus.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)