LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Ay-johtaja HS:lle: Hallituksen työllisyystavoite on mahdoton rasti

SAK ja STTK eivät pidä realistisena hallitusohjelman kirjausta työllisyystoimista.

Työntekijäjärjestöt SAK ja STTK tyrmäävät Helsingin Sanomissa valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) esityksen siitä, että hallitus päättäisi merkittävistä työllisyystoimista jo syyskuun budjettiriihessä.

Valtiovarainministeri vakuutti lauantaina HS:n haastattelussa, että hallitus päättää syksyn budjettiriiheen mennessä toimista, jotka tuovat virkamiesten arvioiden mukaan vähintään 30 000 uutta työllistä.

– Hallitusohjelma on voimassa ja kirjaus on voimassa, Vanhanen totesi.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan hallituksen tavoite ja aikataulu on epärealistinen.

– Jos meiltä kysytään, niin 30 000 päätösperäistä työllistä syksyyn mennessä on kyllä aika mahdoton rasti, hän sanoo.

STTK:n edunvalvontajohtaja Katarina Murto sanoo, että hänen edustamansa järjestö ei pysty ainakaan tällä hetkellä hyväksymään niin sanottuja ”kovia keinoja”, kuten ansiosidonnaisen työttömyysturvan heikentämistä tai eläkeputken poistamista.

– Meillä ei ole nyt mitään edellytyksiä neuvotella heikennyksistä. Emme vielä edes tiedä, tuleeko syksyllä koronaepidemian toista aaltoa tai vientiteollisuuden notkahdusta. Tässä täytyy maltilla seurata tilannetta.

Murto pitää Elorannan tavoin työllisyystoimien aikataulua epärealistisena.

– Koronakriisin vuoksi aikataulu menee joka tapauksessa uusiksi. Työllisyystoimet pitäisi neuvotella ja valmistella, ja pelkästään vaikutusarvioidenkin tekeminen vie aikaa, Murto sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt