Joe Biden. LEHTIKUVA / AFP Saul Loeb

Tämä olisi Joe Bidenin ensimmäinen tehtävä presidenttinä

Kampanja hahmottelee ehdokkaalle ulkopoliittista linjaa.

Yhdysvaltojen presidentinvaalit järjestetään marraskuussa, ja ainakin tällä hetkellä demokraattien ehdokas, ex-varapresidentti Joe Biden on tukevassa gallupjohdossa ennen istuvaa presidentti Donald Trumpia. Nyt Bidenin neuvonantajat hahmottelevatkin tämän voiton varalle jo ulkopoliittista linjaa, joka poikkeaisi suuresti republikaani Trumpin politiikasta, kertoo uutissivusto Axios.

Bidenin presidenttiys olisi neuvonantajien ja luotettujen mukaan kuin ”vastakohta” Trumpin kaudelle. Trump on itse luonnehtinut politiikkaansa sanoin ”Amerikka ensin”, ja vetänyt Yhdysvallat useista sopimuksista ja liittolaissuhteista. Bidenin politiikka pyrkisi rakentamaan liittolaissuhteet uudestaan, avustajat kertovat Axiosille.

–  Agendan kärjessä olisi heti aluksi lähettää läheisille demokraattisille liittolaisimme viesti, että olemme palanneet, liitoilla ja kumppanuuksilla on väliä, sanoo Colin Kahl, Bidenin entinen avustaja.

Kahl ja muut Bidenin tuntevat kuitenkin painottavat, että presidenttinä Bidenin ensimmäisenä prioriteettina olisi koronapandemian aisoihin saaminen.

–  Ykköstehtävänä tulee olemaan COVID-viruksen saaminen kuriin, Bidenin ulkopoliittinen neuvonantaja Tony Blinken kertoo.

Axiosin mukaan myös spekulaatiot Bidenin mahdollisen hallinnon virkanimityksistä ovat jo käynnissä. Näissä keskusteluissa Yhdysvaltojen entinen YK-lähettiläs Samantha Power mainitaan mahdollisena ulkoministerinä.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt