Hääkakkujen koristeita Ekbergin konditoriassa 2009. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

Avioliittoja solmitaan selvästi vähemmän

Vähennystä tuli kolmannes kymmenessä vuodessa. Kirkossa vihitään kaksi paria viidestä.

Naimisiinmeno Tilastokeskuksen mukaan vähentynyt huomattavasti noin vuosikymmenen ajan. Kun vuonna 2008 solmittiin 32 900 eri sukupuolta olevien avioliittoa, niin viime vuonna enää 21 900.

Varsinkin ensimmäisiä avioliittoja on solmittu vuosi vuodelta yhä vähemmän. Niiden määrä väheni 22 prosenttia vuosina 2015-2019, kun uudelleen avioliittoon meno väheni 16 prosenttia.

Sen sijaan avoliittojen määrä on viime vuosina kasvanut. Avoliittoja ei rekisteröidä, mutta perhetilastojen perusteella eri sukupuolta olevia avopareja oli viime vuonna 347 000, kun heitä oli 263 000 vuonna 2000.

Viime vuonna eri sukupuolta olevien vihkimisistä 41 prosenttia oli kirkollisia. Kirkollisten vihkimisten osuus kaikista solmituista avioliitoista laski alle puoleen vuonna 2012.

Jos molemmat osapuolet menivät naimisiin ensimmäistä kertaa, kirkollisten vihkimisten osuus oli viime vuonna 52 prosenttia. Tämäkin osuus on vähentynyt, silla vuonna 2006 se oli 70 prosenttia.

Suomessa vakinaisesti asuvista suomalaistaustaisista naisista 6,8 prosenttia avioitui viime vuonna ulkomaalaistaustaisen miehen kanssa. Vuosina 1990–2000 osuus oli vain 4–5 prosentin tasolla. Miehistä vastaavasti seitsemän prosenttia meni naimisiin ulkomaalaistaustaisen naisen kanssa.

Lähes neljä kymmenestä ensimmäisestä avioliitosta päättyy todennäköisesti eroon. Riski on suurin avioliiton kolmantena tai neljäntenä vuotena. Ensimmäisen avioliiton päättyminen leskeyteen on kuitenkin hieman todennäköisempää kuin avioero.

Naispareja avioon enemmän kuin miespareja

Samaa sukupuolta olevien solmittujen avioliittojen määrä väheni viime vuonna 376:een edellisen vuoden 387:stä.

Vuodesta 2006 lähtien naiset ovat rekisteröineet keskenään parisuhteita vuosittain miehiä enemmän. Tähän ei ole tullut muutosta, kun vuonna 2017 alettiin solmia avioliittoja rekisteröidyn parisuhteen sijasta. Joinakin vuosina uusien naisparien määrä on ollut kaksinkertainen uusien miesparien määrään verrattuna.

Miespareilla vanhemman puolison keski-ikä on selvästi korkeampi kuin naispareilla. Viime vuonna ensimmäisen avioliiton solmineiden miesparien vanhemman puolison keski-ikä oli 44 vuotta, kun naisparien vanhemman keski-ikä oli 36 vuotta.

Vastaavasti miesparien nuorempien puolisoiden keski-ikä oli 37 vuotta, kun naisparien nuoremmilla puolisoilla se oli 32 vuotta.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt