Verkkouutiset

Avaruusasema vapaassa pudotuksessa – putoamispaikka selviää vasta viime hetkillä

Tavallisesti satelliitit tai avaruusasemat ohjataan merelle, mutta kiinalaisella asemalla ei tähän ole mahdollisuutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vielä ohjattavissa olevat putoavat avaruusasemat ja suuret satelliitit päätyvät usein luoksepääsemättömyyden navaksi kutsuttuun kohtaan eteläisellä Tyynellä valtamerellä, kertoo BBC.

Siellä lähimpiin saariin on etäisyyttä noin 2 700 kilometria. Paikka sijaitsee Uuden-Seelannin, etelämantereen ja Etelä-Amerikan välimaastossa.

Luoksepääsemättömyyden navan tuntumaan noin 1 500 neliökilometrin alueelle on ohjattu noin 260 satelliittia tai avaruusasemaa, mukaanlukien 120 tonnia painanut Neuvostoliiton Mir-asema. Pienemmät kohteet palavat useimmiten ilmakehässä putoamisen aikana.

Aina ohjaus ei syystä tai toisesta kuitenkaan ole mahdollista. Näin on nyt käymässä kiinalaiselle Tiangong-1 -avaruuasemalle.

Vuonna 2011 laukaistu avaruusasema ei tottele enää ohjausta, eikä vapaassa pudotuksessa olevaa asemaa saada enää ohjattua minnekään. Tiedossa on vain, että se tulee putoamaan tammikuun ja huhtikuun välisenä aikana jonnekin Pohjois-Espanjan ja Eteläisen Australian väliselle alueelle. Tarkempi aika ja paikka selviävät vasta tunteja ennen osumaa maahan.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun avaruusasemaa ei saada ohjattua hallitusti mereen. Näin on käynyt aiemmin Etelä-Amerikkaan pudonneelle neuvostoliittolaiselle Soljut-7 -asemalle sekä yhdysvaltalaiselle Skylab -asemalle, joka putosi Australiaan. Kukaan ei tiettävästi ole tähän päivään mennessä loukkaantunut putoamiste yhteydessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)