Verkkouutiset

Automaatio vähentää taloissa energian kulutusta

Energiaa säästyy, kun esimerkiksi lämmityksen ja ilmanvaihdon tarpeeton käyttö jää pois.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Taloautomaatiolla voidaan valtion energiakonsultointiyhtiö Motivan mukaan parantaa rakennuksen energiatehokkuutta, turvallisuutta ja sisäilman laatua sekä lisätä asukkaiden arjen sujuvuutta.

– Automaatioon voidaan kytkeä monia teknisiä järjestelmiä ja toimintoja, niin kiinteistöissä kuin yksittäisissä huoneistoissa. Järjestelmiä voidaan ohjata automaatioon yhdistettyjen mittaustietojen avulla. Automaation hyödyntäminen kannattaa harkita ainakin isojen remonttien yhteydessä, jolloin valitaan laitteet vuosikymmeniksi eteenpäin, kertoo tiedotteessa asiantuntija Elina Leskinen Motivasta.

Leskisen vetämässä hankkeessa on koottu taloyhtiöille tietoa taloautomaatiosta ja ohjeet automaation hankintaan.

Automaatiojärjestelmällä voidaan Motivan mukaan seurata, valvoa ja optimoida rakennuksen toimintaa siten, että halutut sisäolosuhteet ja toiminnallisuudet saavutetaan ilman käyttäjien päivittäistä puuttumista järjestelmän säätöihin. Kun esimerkiksi lämmityksen ja ilmanvaihdon tarpeeton käyttö jää pois, energiaa säästyy. Lisäksi automaatiolla voidaan lisätä viihtyisyyttä, helpottaa asukkaan arkea ja säästää aikaa.

Automaation hankinta lähtee tarveharkinnasta ja huolellisesta suunnittelusta.

– Erityisen tärkeää on selvittää eri järjestelmien yhteensopivuus, takuuehdot, tietoturva sekä huolto- ja ylläpitopalvelut. Kannattaa myös varmistaa, ettei järjestelmissä ole turhia päällekkäisyyksiä, Leskinen painottaa.

Automaation roolin uskotaan korostuvan jo lähitulevaisuudessa.

– Taloautomaatio yleistyy ja sen merkitys kasvaa, kun rakennusten sähköistyminen etenee. On tärkeä tehdä yhteistyötä ja ratkoa alan toimijoiden kanssa yhdessä kasvun ja nopean kehityksen mahdollisesti tuomia ongelmakohtia, huomauttaa rakennusneuvos Pekka Kalliomäki ympäristöministeriöstä.

Viime vuoden kesällä julkaistussa rakennusten energiatehokkuusdirektiivin muutoksessa korostetaan automaation roolia rakennusten energiatehokkuuden edistämisessä. Jos rakennuksen lämmitysjärjestelmien, ilmastointijärjestelmien tai yhdistettyjen lämmitys-, ilmastointi- ja ilmanvaihtojärjestelmien nimellisteho on yli 290 kW, rakennukset täytyy varustaa automaatio- ja ohjausjärjestelmillä vuoteen 2025 mennessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)