Autokauppias TE:lle Anne Bernerin veroesityksestä: Märkä rätti naamaa vasten

Autokauppias Ari Rinta-Jouppi arvioi, että autojen myynti on tipahtanut puoleen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin torstaisen tiedotustilaisuuden jälkeen.

Suomen suurimpiin autokauppiaisiin kuuluvan Ari Rinta-Joupin mukaan ministeri Anne Bernerin (kesk) viimeviikkoinen autoveroesitys on romahduttanut autokaupan muutamassa päivässä. Rinta-Jouppi sanoo Talouselämälle, että esitys on kuin ”märkä rätti naamaa vasten ja isku palleaan”.

Kauppojen määrä lähti Bernerin torstaina pitämän tiedotustilaisuuden jälkeen välittömään laskuun, Rinta-Jouppi kertoo. Tätä ennen kauppa oli sujunut myynnillisesti hyvin.

Puheet autoveron poistosta ovat saaneet ostoaikeissa olleet asiakkaat empimään ja odottamaan ehdotuksen kohtaloa.

– Karkea arvioni on, että noin puolet myynnistä lähti muutaman päivän sisällä. Epävarmuus tulevasta on siirtänyt ihmisten ostopäätöksiä, Rinta-Jouppi arvioi TE:lle.

Kysyntää kuitenkin olisi, sillä Suomen autokanta on vanhaa, hän jatkaa.

Myös Pörhön Autoliikkeen toimitusjohtaja Matti Pörhö kritisoi esitystä. Hän arvioi, että esitys on vaikuttanut koko Suomen autokaupan kenttään hyvin negatiivisesti.

– Jo tämäntyyppinen pohdinta aiheuttaa merkittävää häiriötä alan toimijoissa, jotka noudattavat lakia ja tekevät työtään niiden säädösten pohjalta, joita on asetettu, Pörhö sanoo.

Bernerin malli merkitsisi sitä, että karkeasti laskien autojen verot putoaisivat keskimäärin parikymmentä prosenttia, koska ajoneuvovero poistuisi. Väylät siirrettäisiin yhtiöön.

On arvioitu, että vaihtoautojen hinta putoaisi uusien autojen hintaa enemmän. Autoverojen poistaminen kokonaan toisi taas valtion budjettiin noin 853 miljoonan euron loven.

– On selvää, että myynnin lasku vaikuttaisi myös työllisyyteen alalla. Käytännössä se saattaisi tarkoittaa esimerkiksi lomautuksia, Rinta-Jouppi sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt