Nissanin autoja esillä autoliikkeessä Helsingissä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Autokauppa romahti puoleen koronan takia

Käytettyjen autojen myynti kuitenkin alkoi toukokuussa jo tasaantua.

Toukokuussa rekisteröitiin 5 110 uutta henkilöautoa, mikä oli 53,1 prosenttia vuodentakaista vähemmän, kertoo Autoalan Tiedotuskeskus.

Sen sijaan käytettyjä henkilöautoja myytiin toukokuussa 53 565, mikä oli vain 3,6 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden toukokuussa.

– Uusien autojen kauppa käy edelleen hyvin hitaasti, mutta käytettyjen henkilöautojen kauppa alkaa jo hieman tasaantua huhtikuun yli 18 prosentin pudotuksesta, kertoo toimitusjohtaja Pekka Rissa Autoalan Keskusliitosta.

Vuoden alusta laskien uusia henkilöautoja on rekisteröity 39 362, mikä on 20,9 prosenttia vuodentakaista vähemmän.

Kaikkia markkinaennusteita on Autoalan Keskusliiton mukaan laskettu kevään aikana, sillä koronavirusepidemia on leikannut selvästi uusien autojen kysyntää. Uusien autojen rekisteröinnit ovat jäämässä yhteensä alle 100 000 auton lukemaan. Uusien autojen kysyntä ei ole käynyt näin matalalla vielä kertaakaan 2000-luvun aikana.

– Vanhojen autojen poistumaa nopeuttava romutuspalkkio olisi vihreän elvytyksen toimenpide, joka paitsi tuottaa valtiolle enemmän verotuloja kuin hankkeen budjettikustannus on, myös uudistaa autokantaa ja auttaa vuoden 2030 päästötavoitteiden saavuttamisessa, toteaa toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Ilman elvytystoimia henkilöautojen kysyntä on Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan tänä vuonna jäämässä noin neljänneksen viime vuodesta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt