Autoja myytiin Kiinassa viime vuonna 22,7 miljoonaa kappaletta. / CGTN

Autokauppa kääntyi laskuun Kiinassa

Maan autoteollisuus syyttää tilanteesta Yhdysvaltojen ja Kiinan välisiä kauppakiistoja.

Kiinan henkilöautomyynti kääntyi viime vuonna laskuun ensimmäistä kertaa lähes kahteen vuosikymmeneen. CPCA-autojärjestön mukaan myynnin volyymi putosi kuusi prosenttia 22,7 miljoonaan yksikköön.

Talouden käänne on vaikuttanut myös ulkomaisten yhtiöiden toimintaan, sillä muun muassa Ford, Volkswagen ja General Motors ovat ilmoittaneet laskevista myyntiluvuista viime kuukausien aikana. Kiinan menestyneimmän autoyhtiö Geelyn myynnin on arvioitu pysyvän entisellä tasollaan vuoden 2019 aikana.

Maan autoteollisuuden keskusjärjestö on BBC:n mukaan syyttänyt tilanteesta kansainvälistä tilannetta eli erityisesti Yhdysvaltojen kanssa käytyä kauppakiistaa ja sen myötä asetettuja tariffeja. Sähköautojen kasvavan suosion uskotaan silti pehmentävän diesel- ja bensa-autojen heikkoja myyntilukuja.

Ekonomistien mukaan Kiinan talouskasvun hidastumisen taustalla on erityisesti kotimaisen kysynnän hyytyminen, mikä voi viitata laajempiin rakenteellisiin muutoksiin.

– On mielenkiintoista, että heikko kohta on nimenomaan kotimaisessa kysynnässä. Viennin osalta tilanne ei edes ole erityisen huono, DBS Group Researchin pääekonomisti Taimur Baig sanoi tiistaina CNBC:lle.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt