Syksyistä liikennettä Kehä I:llä Helsingissä. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

”Autoilun vaikeuttamiseksi satelee hulluja ideoita”

Sinuhe Wallinheimon mukaan hallituspuolueiden kannanotot ovat olleet irti arkitodellisuudesta.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo hämmästelee viime aikoina kuultuja liikennepoliittisia avauksia.

Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä julkaisi tiistaina suosituksia siitä, miten kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöt voidaan puolittaa vuoteen 2030 mennessä ja pudottaa nollaan vuoteen 2045 mennessä.

Kansanedustajan mukaan hallituspuolueet ovat esittäneet raportin yhteydessä ”hulluja ideoita autoilun vaikeuttamiseksi”.

– Vihreiden ministeri [Maria] Ohisalo tunnetusti otti heti asiaan kiinni, että polttoaineiden hintaa on korotettava dramaattisesti. No, eihän bensa ole Suomessa vasta kuin yksi Euroopan kalleimmista, Sinuhe Wallinheimo sanoo Normiperjantai-videossaan.

Mahdollisten veronkorotusten tavoitteena on tehdä sähköautoilusta nykyistä kannattavampaa. Wallinheimo huomauttaa, että esimerkiksi Helsingissä perussähköstä tuotetaan 43 prosenttia fossiilisella tuontipolttoaineella.

– Se siitä fossiilittomuudesta. Kepu älähti ministerille välittömästi, koska kamppailee eloonjäämisestään syrjäseuduilla. Heidän vastauksensa aiheeseen oli paikannusjärjestelmä autoihin. En tiedä, mitä kepulaiset ajattelevat, mutta ainakaan suurin osa suomalaisista ei pidä siitä, että heidän ajamisiaan kytätään, Sinuhe Wallinheimo toteaa.

Oudoimpana hän pitää liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) ajatusta, jonka mukaan mahdollinen polttoaineveron korotus voitaisiin korvata kokonaan ”pankkitilille ilmestyvillä” tulonsiirroilla. Maksajaksi joutuisivat asuntokunnat, joiden nettotulot ylittävät 40 000 euron rajapyykin.

Wallinheimo kehottaa hallitusta tarttumaan kokoomuksen esitykseen autoveron poistosta, joka vauhdittaisi Euroopan vanhimpiin lukeutuvan autokannan uusiutumista.

– Joka tapauksessa asialle on tehtävä jotain. Ehkäpä olisi parempi, että tätä nyt mietittäisiin parlamentaarisesti, kun hallituspuolueiden ideat ovat olleet niin irti arkitodellisuudesta, kansanedustaja sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt