Sydney, Australia. LEHTIKUVA / AFP Peter Parks

Australia perui sopimukset, Kiina suuttui

Sopimusten perumisen sanotaan liittyvän Australian kansallisten intressien turvaamiseen.

Australian hallitus on purkanut kaksi sopimusta, jotka olivat kytköksissä Kiinan vyö ja tie -infrastruktuurihankkeeseen (uusi silkkitie), kertoo BBC.

Tämä on aiheuttanut suuttumusta Kiinassa ja heikentänyt jo ennestään jännittyneitä suhteita maiden välillä.

Australian hallitus käytti uusia valtuuksiaan ja perui kaksi Victorian osavaltion ja Kiinan solmimaa sopimusta.

Canberran mukaan sopimusten perumisessa on kyse Australian kansallisten intressien turvaamisesta.

Kiinan Australian-suurlähetystö pitää tätä ”provokatiivisena” toimena.

– Canberran toimet vahingoittavat entistä enemmän kahdenvälisiä suhteita. Australian hallituksella ei ole vilpittömiä aikeita parantaa maiden välisiä suhteita, tiedotteessa todetaan.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Australian hallitus käyttää valtuuksiaan peruakseen osavaltioiden, paikallishallintojen tai julkisten yliopistojen tekemiä sopimuksia ulkomaiden kanssa. Lait antavat hallitukselle oikeuden perua sopimuksia, joiden katsotaan uhkaavan Australian kansallisia intressejä.

Australian ulkoministeri Marise Payne purki myös Iranin ja Syyrian kanssa tehtyjä sopimuksia. Hänen mukaansa sopimukset olivat ”ristiriidassa Australian ulkopolitiikan kanssa tai haitallisia ulkosuhteillemme”.

Payne totesi Australian yleisradiolle, että hän ei usko Kiina ryhtyvän kostotoimiin.

Kiinan investoi suuret määrät rahaa vyö ja tie -kehityshankkeensa kautta rautateihin, satamiin ja muuhun infrastruktuuriin kymmenissä maissa. Hankkeen tarkoituksena on yhdistää Kiina Eurooppaan ja Afrikkaan sekä lisätä kaupankäyntiä ja taloudellista yhdentymistä aloitteessa mukana olevissa maissa. Monien maiden kerrotaan velkaantuneen Kiinalle.

Australian ja Kiinan kauppasuhteet ovat olleet erityisen kireät siitä lähtien, kun Australia vaati ensimmäisen kerran perusteellista tutkimusta Covid-19-pandemian alkuperästä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt