Hilkka Vahervuori varustautuu lähtemään ulos asunnostaan. Kuva: Pertti Nenonen

Aurinkorannikon suomalaiset: Ottakaa rajoitukset tosissaan

Verkkouutisten Karanteenissa-juttusarjassa suomalaiset kertovat koronan eristämästä arjesta eri maissa.

Kun Hilkka Vahervuori lähtee käymään kaupassa tai poistuu muutenkin asunnostaan, hän pukee saman tien käsiinsä lateksihanskat ja kasvosuojaimet.

Vahervuori viettää miehensä Pertti Nenosen kanssa talvikuukaudet Espanjan Aurinkorannikolla, jossa vallitsee koronaepidemian takia nyt tiukat ulkonaliikkumisrajoitukset.

Asunnostaan he saavat poistua vain välttämättömistä syitä, kuten viedäkseen roskapussin, käydäkseen ruokakaupassa, apteekissa tai lääkärissä. Autossa saa olla vain yksi ihminen kerrallaan, ellei mukana ole liikuntarajoitteisia tai huollettavia, kuten lapsia. Sakot voivat olla tuntuvat.

Ruokakaupassa Vahervuori käy itsenäisesti samoin kuin Matti Kairikin, vaikka he kuuluvat ikänsä puolesta koronaviruksen riskiryhmään. Suomessa yli 70-vuotiaita kehotetaan pysymään kotona ja kauppakasseja toimitetaan oville. Kairin mukaan hygieniatoimet ovat täkäläisissä ruokakaupoissa kuitenkin suomalaisia tiukemmat.

– Kun täällä menee ruokakauppaan, sinulle työnnetään jo heti ovella kertakäyttöhanskat käteen. Kauppaan ei pääse kerralla sisään kuin 10–12 henkeä kerralla eikä myyjää saa mennä kahta metriä lähemmäs, Kairi kertoo.

Ulkoilusta nauttiva Vahervuori ottaa nyt ilon irti päivittäisestä roskapussin viemisestä. Lisäksi hän on keksinyt mahdollisuuden ”ulkolenkkeillä” sisällä, kun avaa läpitalohuoneiston molempien parvekkeiden ovet.

Matti Kairi sanoo luottavansa espanjalaiseen terveydenhoitoon ja täkäläisiin sairaaloihin vallitsevassa kriisitilanteessakin. Koronavirukseen sairastuminen ei pelota ainakaan niin, että hän kokisi tarpeelliseksi lähteä tältä istumalta Suomeen.

– Espanjassa on meneillään taudin pahin puhkeamisvaihe, kun karanteenin alkamisesta on kulunut kaksi viikkoa. Siksi pyrin välttämään sitä, että menisin lentokentälle ihmisten joukkoon, istuisin sitten tiiviisti koneessa ja olisin pari viikkoa karanteenissa Suomessa.

Hilkka Vahervuori ja Matti Kairi uskovat, että tiukat rajoitustoimet Espanjassa ovat perusteltuja ja paikallaan koronakriisin hillitsemiseksi. He kannustavat tiukempiin toimiin Suomessakin.

Karanteenissa-juttusarjan ensimmäinen osa, jossa syvennytään laajalti Matti Kairin ja Hilkka Vahervuoren arkeen ja selviytymiskeinoihin Espanjan Aurinkorannikolla, on luettavissa kokonaisuudessaan Verkkouutisten Plus-osiosta. Kirjautuminen on maksuton.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt