Verkkouutiset

Yöpilvet syntyvät noin 80km korkeudessa. KUVA: Markus Sinervä, Twitter

Aurinko valaisi nämä upeat hohtavat yöpilvet keskellä yötä

"Taivaan kanarialintu" taltioitui tutkijan kameraan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Moni saattoi viime yönä hieraista silmiään, kun Etelä-Suomessa saatiin ihailla hohtavien yöpilvien värittämää taivasta.

– Aurinko valaisi vielä hieman ennen kello yhtä viime yönä hienosti noin 80 kilometrin korkeudessa olevat pilvet, Suomen ympäristökeskuksen (Syke) erikoistutkija Seppo Knuuttila toteaa Twitterissä.

Hohtavat yöpilvet ovat pilvilaji, joita voi nähdä kesäkuukausina, erityisesti heinäkuussa. Kyseessä on yli 80-90 kilometrin korkeudessa pienistä jääkiteistä syntyvistä pilvistä, jotka muuttuvat näkyviksi, kun auringon säteet yltävät horisontin takaa vielä mesopaussiin, joka on yksi ilmakehän ylimmistä kerroksista.

Ne voivat muodostaa näyttäviä lainemaisia tai pyörremäisiä kuvioita.

Kuvia valaisevien yöpilvien värittämästä taivaasta on jaettu Twitteriin ainakin pääkaupunkiseudulta, Lahdesta, Äänekoskelta, Turusta ja Hämeenlinnasta. Kuitenkin vain harvat pääsevät todistamaan näkyä, sillä pilvilajia ei voi nähdä joka puolella Suomeakaan: Ne näkyvät auringonlaskun jälkeen vain, kun aurinko on horisontin alapuolella 6–16° kulmassa. Pohjoisella pallonpuoliskolla pilvien esiintymisalue on noin 45–85 °N.

Yöttömän yön alueilla hohtavia pilviä ei näin ollen voi nähdä, sillä hohtavien pilvien syntyminen edellyttää auringon laskemista horisontin alapuolelle.

– Viime yönä olivat mielestäni harvinaisen hienoja, erikoistutkija toteaa Twitterissä.

”Kaameata kauneutta”

Valaisevia yöpilviä on kutsuttu ”taivaan kanarialinnuiksi”, sillä niiden uskotaan olevan yhteydessä ilmastonmuutokseen. Pilviä näkyy yhä enemmän ja yhä useammalla leveysasteella. Runsastumisen taustalla ovat kasvihuonekaasut hiilidioksidi ja metaani.

– Pilvien itsevalaisevaisuus kertoo metaanin lisääntymisestä ylimmissä ilmakehissä. Kaameata kauneutta siis, Knuuttilalle kommentoidaan.

– En ole varsinainen ilmastotietäjä/-tieteilijä, mutta samaa olen kyllä kuullut. Pilvien mahdollisen lisääntymisen on arveltu liittyvän ilmastonmuutokseen, Ylen päämeteorologi Seija Paasonen vahvistaa.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)