Aura Salla.

Aura Salla: Suomen paikka on Natossa

Kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtaja ei usko Euroopan armeijaan.

Euroopan unionin perussopimuksessa ei ole Aura Sallan mukaan ole lainsäädännöllistä pontta yhteisen puolustuksen rakentamiseksi. Hänen mielestään Ranska ydinaseineen on Brexitin jälkeen ainoa maa, jolla on vakvasti otettava armeija EU:ssa.

– Itse en usko Euroopan armeijaan. Myöskään Natolla ei ole omaa armeijaa, vaan sen voima perustuu jäsenmaiden armeijoihin, jotka on varustettu ja koulutettu kansallisten erityisvaatimusten, maaston ja uhkien mukaisesti. EU:n 28:sta jäsenmaasta 22 kuuluu Natoon ja näillä mailla ei ymmärrettävästi ole halukkuutta kehittää EU:lle päällekkäisiä valmiuksia puolustusliiton kanssa, Aura Salla toteaa Iltalehden blogissaan.

Hänen mukaansa Ranskan johdolla tehty aloite eurooppalaisista interventiojoukoista puolestaan palvelee ensi sijassa Ranskan kansallisia Afrikkaan sijoittuvia intressejä.

Aura Sallan mukaan on Suomen näkökulmasta positiivista, että Euroopan maat alkavat kantaa enemmän vastuuta puolustuksestaan, tapahtui tämä sitten Naton kautta, kansallisesti tai EU-yhteistyöllä.

Hänen mukaansa ei pidä kuitenkaan erehtyä odottamaan, että viime vuosien aloitteet johtaisivat jonkinlaiseen EU:n yhteispuolustukseen.

– Suomella ei ole mustaa valkoisella siitä, että yksittäinen maa, puolustusliitto tai unioni marssittaisivat pataljoonittain sotilaita maamme itärajalle turvallisuustilanteemme huojuessa. EU-maiden keskinäinen avunanto on edelleen ensi sijassa juhlapuheiden ja julistusten maailmaa, ei konkreettinen turvatakuu, Aura Salla kirjoittaa.

Hän jatkaa asiasta Twitterissä.

– En usko Euroopan armeijaan. Mielestäni Suomen paikka on #Nato:ssa ja Euroopan jäsenmaiden tulee ottaa suurempi vastuu mantereemme puolustuksesta sekä saumattoman turvallisuus- ja puolustusyhteistyön kehittämisestä, Salla sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt