Verkkouutiset

Ulkoministerinä jatkava Pekka Haavisto, vanhempainvapaalle jäävä Maria Ohisalo, sisäministeriksi nouseva Krista Mikkonen, ympäristö- ja ilmastoministeriksi nouseva Emma Kari ja puheenjohtajaksi nouseva Iiris Suomela. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Atte Harjanteen kohtalo ihmetyttää – ”puolue punavihreiden käsissä”

Vihreiden suosituin varapuheenjohtaja ei kelvannut ministeriksi eikä puheenjohtajan sijaiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Atte Harjanteen (vihr.) jääminen ilman ministerisalkkua herättää ihmetystä politiikan seuraajien joukossa.

– Olisi voinut luulla, että ensimmäinen varapuheenjohtaja saa keskeisen roolin, kun puheenjohtaja jää äitiyslomalle, toteaa Åbo Akademin yhteiskuntatieteiden professori Kimmo Grönlund Twitterissä.

Hän viittaa Harjanteeseen, joka tarkkaan ottaen ei ole vihreiden ensimmäinen varapuheenjohtaja mutta sai varapuheenjohtajan vaalissa eniten ääniä.

Vihreiden puoluevaltuuskunta päätti myöhään maanantaina, että uudeksi ministeriksi nousee kansanedustaja Emma Kari (vihr.), joka saa ympäristöministerin salkun. Kun sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) jää äitiysvapaalle, sisäministeriksi siirtyy nykyinen ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.). Ulkoministerinä jatkaa Pekka Haavisto (vihr.). Ohisalon sijaiseksi puolueen puheenjohtajan paikalle on valittu kansanedustaja Iiris Suomela (vihr.).

Harjanne sai eilisessä ministeriäänestyksessä vain yhden äänen.

Kokoomusta nykyisin edustava entinen kansanedustaja Simon Elo ihmettelee, miksi Harjanne ei kelpaa vihreiden johtotehtäviin. Harjannetta kaavailtiin runsas viikko sitten vihreiden puheenjohtajan sijaiseksi ja eilen maanantaina ministeriksi, mutta hän ei tullut valituksi kumpaankaan.

– Kun ihmettelin vihreiden ratkaisua puheenjohtajan sijaisen valinnassa niin minulle vastattiin, että kyllä varapuheenjohtaja Atte Harjanteesta tulee ministeri. Eipä tullut. Jos saa yhtään neuvoa niin kovin vaikeaksi vihreät politiikan itselleen tekevät, Elo kirjoittaa.

Elo sanoo arvioivansa asetelmaa siitä näkökulmasta, voiko vihreät valinnoillaan laajentaa kannattajakuntaansa. Hän päätyy siihen, ettei pysty.

– Hukattu mahdollisuus.

Jyväskylän yliopiston historian tutkija Jani Kokko pohtii myös valintaa kannattajakunnan näkökulmasta. Hän muistuttaa, että Harjanne valittiin vihreiden puoluekokouksessa suurella äänimäärällä puolueen varapuheenjohtajaksi. Harjanne on Kokon mielestä ”oikealle kallellaan” sekä kannattaa Nato-jäsenyyttä ja ydinvoimaa.

– Näillä valinnoilla vihreät eivät ainakaan osoita halua laajentaa kannattajakuntaa, Kokko arvioi.

Entinen kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.) ihmettelee myös, miksi puoluekokouksen suosituin poliitikko, Harjanne, syrjäytettiin.

– Puolue on täysin tiukkojen punavihreiden käsissä. Ilmastopolitiikassa puhdas ydinvoima kiellettiin ja ratkaisut etsitään kansalaisiin kohdistetuilla pakkotoimilla, Sasi pohtii.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)