Osmo Soininvaaran mukaan Helsingillä on eettinen velvollisuus rakentaa uusia asuntoja. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

”Asuntotuotannon lisääminen on jo alentanut hintoja”

Osmo Soininvaaran mukaan perinteinen ARA-politiikka kaipaa merkittävää remonttia.

Vihreiden pitkäaikainen vaikuttaja ja entinen ministeri Osmo Soininvaara kehottaa Helsinkiä puuttumaan asuntojen korkeisiin hintoihin lisäämällä asuntotuotantoa. Hän huomauttaa viime vuosien rakennusbuumin laskeneen jo hintoja monissa kehyskunnissa.

– Ei vielä Helsingissä, mutta osassa Espoota, suuressa osassa Vantaata ja erityisesti kehyskunnissa. Tämä menee aivan oppikirjan mukaisesti. Asuntotuotannon lisääminen alentaa hintoja ensimmäiseksi vähemmän halutuilla alueilla. On näitä halpoja alueita Helsingissäkin, mitä voidaan pitää hyvänä tai sitten ei, Osmo Soininvaara sanoi Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa.

– Kun asunnot ovat Helsingissä niin kalliita, meidän eettinen velvollisuutemme on rakentaa Helsinkiin lisää asuntoja ja paljon, Soininvaara jatkoi.

Hänen mukaansa rakentamistahdin hidastuminen muualla Suomessa on vapauttanut alan kapasiteettia, jota voitaisiin hyödyntää pääkaupunkiseudulla. Perinteiseen ARA-politiikkaan Osmo Soininvaara toivoo merkittävää suunnanmuutosta.

– Minä kuulun niihin, joiden mielestä asumistuki on parempi tapa auttaa pienituloisia asumisessa kuin se, että rakennetaan pienituloisille erillisiä pienituloisten taloja. Asumistuki kohdentuu huomattavasti paremmin tarpeen mukaan, Osmo Soininvaara totesi.

Tutkimusten mukaan ARA-asunto altistaa köyhän asukkaan asumaan todennäköisemmin pienituloisella alueella kuin asuminen kovan rahan vuokra-asunnossa.

– ARA-politiikan kautta jaettavasta vuokrasäästöstä neljännes kohdistuu mediaanituloa suurituloisemmille kotitalouksille, kun taas asumistuki kohdistuu pienituloisille ja vain heille. Se kohtelee kaikkia samassa asemassa olevia samalla tavalla, kun taas ARA-asunnot saaminen on lähinnä arpapeliä, eikä se siksi kohtele kaikkia samalla tavalla, Soininvaara sanoi.

100 000 euron arpomisessa ei ole järkeä

Konkaripoliitikko toteaa muuttaneensa mieltään myös Hitas-järjestelmän suhteen, jota hän kannatti voimakkaasti vielä 1980-luvulla. Järjestelmän erikoisuudet nousivat uutisiin toukokuun alussa, kun kaupunki vaati yksityishenkilöä myymään kaksi aiempaa Hitas-asuntoaan ennen uuden ostamista.

– Se oli aivan toisenlaisissa oloissa luoton säännöstelyn aikana, kun Helsingistä uhkasi tulla kaupunki, jonne päästäkseen piti olla joko hyvin köyhä tai hyvin rikas. En näe tällaisessa sadantuhannen euron etuuden arpomisessa mitään puolustettavaa, Soininvaara sanoi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt