Timo Metsola. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

Asuntosijoittamisen kiinnostavuuden varoitetaan vähenevän

Pysyvä vuokra-asuntojen ylitarjonta on markkinatoimijan mielestä vaarana monilla paikkakunnilla.

Asuntosijoittamisen suosio on Vuokraturvan hallituksen puheenjohtajan Timo Metsolan mukaan kasvattanut vuokra-asuntojen tarjontaa niin paljon, että edes suurimmissa kasvukeskuksissa ei enää kärsitä vuokra-asuntopulasta.

– Valmistuvista uusista asunnoista noin puolet menee suoraan vuokra-asunnoiksi. Vaan eipä siinä kaikki. Lopuistakin noin puolet päätyy vuokra-asunnoiksi sitä kautta, että asuntosijoittaja ostaa kovan rahan asunnon ja laittaa sen vuokralle. Uusista nyt valmistuvista asunnoista siis noin 75 prosenttia menee vuokralaisille. Toisin sanoen uusien asuntojen ensimmäisistä asukkaista kolme neljäsosaa on vuokralaisia, hän toteaa tiedotteessaan.

Vuokra-asuntojen tarjontaa ovat Metsolan mukaan kiihtyvässä tahdissa kasvattaneet niin asuntosijoittamisesta innostuneet yksityishenkilöt, eläkeyhtiöt, kotimaiset asuntosijoitusyhtiöt ja -rahastot kuin varsinkin viime vuosina kansainväliset asuntorahastotkin.

– Vuokra-asuntomarkkinoiden tasapaino on samalla parantunut ja vuokralaisen asema helpottunut. Toisaalta päätään nostava vuokra-asuntojen ylitarjonta vähentää asuntosijoittamisen lyhyen tähtäimen kiinnostavuutta. Asuntosijoittamisen suosion kasvu tuntuu kuitenkin kantavan, koska pitkällä tähtäimellä suurimpien kaupunkien väestönkasvuennusteet lisäävät vettä myllyyn, Metsola arvioi.

Pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella vuokra-asuntopulan helpottaminen johtuu hänen mukaansa ennen kaikkea vilkkaasta rakentamisesta.

– Uudistuotanto onkin tärkeää, tai vuokra-asuntopula voisi väestön kasvaessa tehdä paluun. Tarjonnan monipuolisuus on silti varmistettava, tai paikallinen jonkin asuntotyypin ylitarjonta on riskinä näilläkin alueilla.

Sen sijaan keskisuurissa kaupungeissa ja pikkupaikkakunnilla varsinaista vuokra-asuntopulaa tullaan hänen mielestään tuskin koskaan enää näkemään. Asuntojen tarjonta on asuntosijoitusbuumin myötä kasvanut niissä voimakkaasti, samaan aikaan kun kysynnän kasvu on väestönkasvun tapaan pysähtynyt.

– Pysyvän asuntojen ylitarjonnan riski on todellinen, Metsola varoittaa.

Osa suurimmistakin kaupungeista kamppailee hänen mukaansa merkittävän vuokra-asuntojen ylitarjonnan kanssa.

– Ongelmallisin tilanne on vuokranantajan kannalta 120 000 asukkaan Lahdessa, jossa vuokra-asuntojen tarjonta on vilkkaan rakentamisen myötä kasvanut niin suureksi, ettei vähäinen väestönkasvu ole riittänyt pitämään kysyntää tarjonnan tasalla. Siksi kaikkiin asuntoihin ei tahdo maltillisellakaan vuokralla vuokralaisia löytyä ja riittää. Tilanne on haastavin vaatimattomien lähiöasuntojen kohdalla, mutta jopa keskustayksiöistä on tällä hetkelle Lahdessa ylitarjontaa. Yli 200 000 asukkaan Oululla on myös samoja ongelmia, Metsola kertoo

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt