Kesämökki Kemiön saaristossa. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Asuntomarkkinoiden eriytyminen jatkuu

Mökkikaupan kokonaisarvo on kasvanut vuodessa 80 prosenttia.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mukaan vuoden ensimmäinen kvartaali on jatkanut edellisen vuoden voimakasta kasvua asuntokaupassa. Suotuisaa markkinan kehitystä tukevat kuluttajien kysyntä lisätilalle ja sen ovat mahdollistaneet nykyinen raha- ja finanssipolitiikka.

– Tarjonnan vähyys erityisesti kasvukeskuksissa on nostanut hintoja kysytyimmillä alueilla. Harvemmin asutuilla alueilla kysyntä taas heikkenee. Lainamarkkina kohdistuu nyt entistä tarkemmin hyvien näkymien alueille, kertoo liiton toimitusjohtaja Annukka Mickelsson.

Yhteensä asuntoja myytiin alkuvuodesta 20 541, mikä on 17 prosenttia viime vuoden ensimmäistä kvartaalia enemmän. Voimakkain kasvu kokonaiskauppamäärissä oli pääkaupunkiseudun ulkopuolisen Suomen alueella (+20,5 %), pääkaupunkiseudulla kasvua oli 14 prosenttia ja sen kehyskunnissa 12 prosenttia.

Koko kvartaalilla vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat eniten (yli 20 %) Kuopiossa ja Lahdessa. Maakunnittain tarkasteltuna välittäjäkauppojen määrä kasvoi tammi-maaliskuussa eniten Kymenlaaksossa, Pohjois-Savossa ja Päijät-Hämeessä, joissa kaikissa kasvua oli neljännes viime vuoden ensimmäiseen kvartaaliin verrattuna. Vain Lapissa kasvu jäi alle viiden prosentin.

Vanhojen osakehuoneistojen kauppa kasvoi vuoden ensimmäisellä kvartaalilla 20 prosenttia, rivitaloasuntojen 17 prosenttia ja omakotitalojen 16 prosenttia verrattuna edellisen vuoden vastaavaan aikaan.

Pääkaupunkiseudulla hinnat nousseet vuodessa yli 7 prosenttia

Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat suurimmissa kaupungeissa. Eniten kasvua kolmen kuukauden vertailujaksolla oli Kuopiossa (7,4 %) ja Oulussa (4,6 %).

Muutamassa kaupungissa nähtiin myös laskevia hintoja, kuten esimerkiksi Porissa, jossa hinnat laskivat neljä prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat ovat nousseet vuodessa 7,2 prosenttia, muissa suurimmissa kaupungeissa kasvua oli keskimäärin vajaan prosentin.

Loma-asuntojen kauppa on jatkunut vahvana viime vuoden keväästä lähtien. Vapaa-ajan asuntojen kokonaisarvo ensimmäisellä kvartaalilla oli 87 472 105 euroa. Kasvua edellisen vuoden tammi-maaliskuuhun on lähes 80 prosenttia.  Kauppamäärissä kasvu oli 52 prosenttia.

Mökkikaupan kokonaisarvo on kasvanut eniten Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa ja määrällisesti eniten kasvua oli Pohjois-Karjalassa. Edellisten viiden vuoden keskiarvoon verrattuna kasvua oli jopa 93 prosenttia.

Lukumäärällisesti tammi-maaliskuussa myytiin 214 mökkiä viime vuoden alkua enemmän.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt