Asunnonkatsoja tyhjässä asunnossa Helsingissä. LEHTIKUVA / JARMO STENMARK

Asuntomarkkinat toipuvat koronan jäljiltä

Kesäkuussa koteja vaihdettiin vireästi eri puolilla Suomea.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton asuntokauppatilastot osoittavat kauppamäärien palautuneen kesäkuussa edellisvuoden tasolle.

– Asuntolainahakemusten määrän kasvu indikoi markkinan toipumista jo toukokuun lopulla. Selkeästi asunnon ostajien ja myyjien luottamus markkinaan on nyt palautunut, toteaa OP Kodin johtaja Lasse Palovaara tiedotteessa.

Kokonaisuudessaan vuoden 2020 ensimmäisen puolikkaan aikana kiinteistönvälittäjien kautta myytiin 32 098 asuntoa, mikä on 7,2 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samana ajankohtana ja 4,9 prosenttia viiden vuoden keskiarvoa vähemmän.

Vanhoja asuntoja myytiin tammi-kesäkuussa 27 512, laskua 8,2 prosenttia viime vuoteen nähden. Kerrostaloasuntojen kauppa laski 10,3 prosenttia, rivitaloasuntojen 5,7 prosenttia ja omakotitalojen 6,1 prosenttia viime vuodesta.

Uudiskohteiden kauppa jäi vain prosentin viime vuodesta, yhteensä uusia asuntoja myytiin tammi-kesäkuussa 4586. Uudiskaupan notkahdus on pieni, koska kauppa kävi vahvana koko alkuvuoden ja kesäkuussa kauppamäärä palautui jo normaalille tasolle.

Asuntokauppa kävi koronasta huolimatta Espoossa 1,6 prosenttia ja Jyväskylässä 1,2 prosenttia viime vuoden tammi-kesäkuuta paremmin. Helsingissä laskua oli 6,6 prosenttia, Tampereella 1,8 prosenttia, Vantaalla 10,4 prosenttia, Turussa 17,2 prosenttia ja Oulussa 4,8 prosenttia.

Asuntokaupan syväsukellus keväällä

Huhtikuussa suomalaiset eristäytyivät koteihinsa ja asuntokauppaa käytiin kevään ajan etäyhteyksin tai yksityisnäyttöjä suosimalla. Rajoitusten vaikutukset näkyivät toisen kvartaalin asuntokauppaluvuissa.

Toisella kvartaalilla koteja vaihdettiin 21 prosenttia viime vuotta vähemmän, yhteensä 14 678. Viiden vuoden keskiarvosta jäätiin 18,2 prosenttia. Vanhoja asuntoja myytiin toisen kvartaalin aikana 12 923, mikä on 20,4 prosenttia viime vuotta vähemmän.

Kerrostaloasuntojen myynti laski toisella kvartaalilla 24,5 prosenttia, rivitaloasuntojen 17,3 prosenttia ja omakotitalojen 15,6 prosenttia edellisvuodesta. Uudiskohteiden kauppa nuupahti toisella kvartaalilla 25 prosenttia, yhteensä uusia asuntoja myytiin 1755.

Omakotitalojen kauppa piristyi kesäkuussa

Toukokuussa asuntokaupassa oli jo havaittavissa patoutunutta kysyntää, ja vanhojen asuntojen kauppamäärät lähtivät loivaan nousuun toukokuun lopussa. Kesäkuussa vanhojen omakotitalojen ja rivitaloasuntojen myynti jo niukasti ylitti viime vuoden lukemat.

Vanhoja asuntoja myytiin kesäkuussa 5168; kauppamäärä on vain 1,8 prosenttia viime vuotta jäljessä ja nyt luvut ovat jo alkuvuoden tasolla.

Omakotitalojen kauppa kohosi jopa kahdella prosentilla viime vuodesta, ja rivitaloasuntojen kauppa kipusi 0,6 prosenttia viime vuodesta.

Vanhojen kerrostaloasuntojen myynti jäi viime vuodesta 5,2 prosenttia. Uusia asuntoja myytiin kesäkuussa 774, mikä on 3,1 prosenttia viime vuotta vähemmän. Uusien kerrostaloasuntojen kauppa nousi lähes viime vuoden tasolle, jääden siitä vain 0,8 prosenttia.

Kesäkuussa myyntimäärät kohosivat Oulussa 8,8 prosenttia, Jyväskylässä 28,5 prosenttia, Vantaalla 4,9 prosenttia, Seinäjoella 5,8 prosenttia, Kouvolassa 11,3 prosenttia, Lappeenrannassa 51 prosenttia ja Joensuussa 13,6 prosenttia.

Kauppaa tehtiin kesäkuussa viime vuotta vähemmän Helsingissä 8,6 prosenttia, Tampereella 10,4 prosenttia, Turussa 1,2 prosenttia ja Espoossa 1,9 prosenttia.

Omakotitalojen myyntiajat lyhentyneet pääkaupunkiseudulla

Kesäkuussa vanhan kerrostalokaksion myyntiaika pääkaupunkiseudulla oli 52 päivää. Myyntiaika on lyhentynyt viidellä päivällä toukokuusta. Vanhan kerrostalokaksion keskimääräinen myyntiaika muualla Suomessa on pidentynyt kymmenellä päivällä 95 päivään.

Pääkaupunkiseudulla sijaitsevan omakotitalon keskimääräinen myyntiaika oli kesäkuussa 95 päivää. Omakotitalojen keskimääräinen myyntiaika pääkaupunkiseudulla on lyhentynyt yli kolmella viikolla maaliskuusta. Muualla Suomessa omakotitalon myyntiaika on pidentynyt hieman, 137 päivään.

– Asuntomarkkinat näyttävät palautuneen todella nopeasti kevään syväsukelluksesta. Myös myyntiajat ovat nopeutuneet koko pääkaupunkisedulla toukokuusta – omakotitaloissa ollaan jo alle 100 päivässä, summaa SKV Kiinteistönvälityksen ja Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa.

Asuntojen hinnat nousseet koronasta huolimatta

Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat toisella kvartaalilla useilla suurilla paikkakunnilla koronasta huolimatta.

Helsingissä hinnat nousivat 1,8 prosenttia, Espoossa 1,9 prosenttia, Vantaalla 1,8 prosenttia, Tampereella 1,1 prosenttia ja Turussa 1,8 prosenttia. Sen sijaan Oulussa hinnat laskivat 2,5 prosenttia vuoden alusta.

Kesäkuussa hinnat laskivat Tampereella ja Oulussa laskua 2,6 prosenttia, kun taas Turussa hinnat nousivat 2,3 prosenttia.

Mökkien myynti jatkui vilkkaana ja yhteensä kiinteistönvälittäjien toimesta kauppoja solmittiin ensimmäisen puolen vuoden aikana 1992, mikä on lähes 40 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Koko alkuvuosi 2020 on merkinnyt kesäasuntojen kysynnän kasvua eri maakunnissa. Suurin kasvu oli Pirkanmaalla, jossa kauppamäärät lähes tuplaantuivat viime vuodesta ja Etelä-Savossakin kasvua oli yli 50 prosenttia.

Yli puolet myydyistä mökeistä maksavat alle 100 000 euroa. Kuluvan vuoden keskimääräinen myyntihinta asettuu 88 000 euroon.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt