X
SULJE MAINOS
Asuntolainakattoa kiristettiin kesäkuussa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Asuntolainojen lainakatto säilyy 85 prosentissa

Finanssivalvonnan mukaan huoli kotitalouksien velkaantuneisuudesta on voimistunut pandemian aikana.

Finanssivalvonnan johtokunta on päättänyt säilyttää pankkien muuttuvan lisäpääomavaatimuksen ennallaan ja jatkaa lainakaton kiristämispäätöksen voimassaoloa.

Lainakattoa kiristettiin kesäkuussa. Muiden kuin ensiasunnon hankintaa varten otettujen uusien asuntoluottojen enimmäisluototussuhde laski viidellä prosenttiyksiköllä 85 prosenttiin.

– Vaikka Suomen talouden näkymät ovat suotuisat, koronapandemia varjostaa yhä kansainvälisen talouden kehitystä ja pitää siten yllä rahoitusjärjestelmään kohdistuvaa epävarmuutta. Kotitalouksien korkea velkaantuneisuus on rakenteellinen huoli, jota suurten ja tavanomaista pidempien asuntolainojen yleistyminen pandemian aikana on edelleen voimistanut, Finanssivalvonnan johtokunnan puheenjohtaja Marja Nykänen sanoo tiedotteessa.

Pandemian aikana kotitalouksien velkaantuneisuutta on kasvattanut erityisesti asuntoluottojen kasvu. Finanssivalvonnan mukaan lainanantajien on edelleen tärkeää arvioida lainanhakijoiden maksukyky huolellisesti ja noudattaa pidättyvyyttä lainanhakijan tuloihin nähden suurten ja takaisinmaksuajaltaan tavanomaista pidempien lainojen myöntämisessä.

Muuttuva lisäpääomavaatimus ennallaan

Lisäksi Finanssivalvonnan johtokunta on päättänyt pitää muuttuvan lisäpääomavaatimuksen edelleen 0,0 prosentin tasolla. Muuttuvan lisäpääomavaatimuksen ensisijaisen riskimittarin, eli yksityisen sektorin luottokannan ja nimellisen BKT:n suhteen trendipoikkeaman, arvo on säilynyt alhaisella tasolla.

Finanssivalvonnan mukaan myöskään täydentävien riskimittarien ja indikaattoreiden perusteella ei ole selkeitä merkkejä sellaisesta suhdanneluonteisten riskien kasvusta, joka edellyttäisi muuttuvan lisäpääomavaatimuksen korottamista.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt