Lainaneuvottelu käynnissä. LEHTIKUVA/MIKKO STIG

Asuntolainoja otettiin lokakuussa peräti kaksi miljardia euroa

Määrä on 5,5 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten lokakuussa.

Suomen Pankin mukaan yhden kuukauden aikana on nostettu näin paljon asuntolainoja viimeksi toukokuussa 2011.

Asuntolainojen nostaminen on ollut kevään notkahduksesta huolimatta runsasta kuluvan vuoden aikana. Tammi-lokakuussa uusia asuntolainoja on nostettu kaksi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Uusien asuntolainojen sovittu vuosikorko laski hieman syyskuusta ja oli lokakuussa 0,71 prosenttia.

Asuntolainakannan vuosikasvu on kiihtynyt ja oli yli kolme prosenttia lokakuussa. Alkuvuoden ja viime kuukausien runsaiden lainanostojen lisäksi kasvua on vauhdittanut lyhennysvapaiden käyttö keväällä. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli lokakuussa 103,0 miljardia euroa.

Asuntolainakannan kasvua ovat vahvistaneet osaltaan pidemmät takaisinmaksuajat. Uusien asuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika piteni hieman ja oli lokakuussa 21 vuotta viisi kuukautta. Tyypillisin uusien asuntolainojen takaisinmaksuaika Suomessa on 24–26 vuotta.

Kotitalouslainoista oli lokakuun lopussa kulutusluottoja 16,7 miljardia euroa ja muita lainoja 18,4 miljardia euroa.

Uusia yrityslainoja nostettiin lokakuussa 1,9 miljardin euron edestä. Uusien nostettujen yrityslainojen keskikorko laski syyskuusta ja oli 2,16 prosenttia. Yrityksille myönnettyjen euromääräisten lainojen kanta oli lokakuun lopussa 97,3 miljardia euroa, mistä oli asuntoyhteisöille myönnettyjä lainoja 37,0 miljardia euroa.

Suomalaisten kotitalouksien yhteenlaskettu talletuskanta oli lokakuun lopussa 103,4 miljardia euroa ja talletusten keskikorko 0,07 prosenttia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt