Vähemmän asuntolainoja nostettiin viimeksi vuonna 2015. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Asuntolainoja nostettiin tavallista vähemmän

Mökkilainat kasvoivat toukokuussa neljänneksellä vuodentakaisesta.

Toukokuussa uusia asuntolainoja nostettiin Suomen Pankin mukaan 1,5 miljardin euron edestä, mikä oli 22 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Huhti- ja toukokuun vähäisistä nostomääristä huolimatta asuntolainakannan 2,8 prosentin vuotuinen kasvuvauhti ei ole hidastunut. Kasvuvauhtia on pankin mukaan ylläpitänyt osaltaan lyhennysvapaiden laaja käyttö.

Uudelleen neuvoteltujen asuntolainasopimusten määrä palasi kuitenkin ennätysvilkkaan huhtikuun jälkeen toukokuussa lähes normaalitasolle.

Toukokuussa uusien asuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika oli 21 vuotta 4 kuukautta. Yli 29 vuoden lainojen osuus oli yhdeksän prosenttia, kun vuosi sitten osuus oli viisi prosenttia.

Uusien asuntolainojen sovittu vuosikorko 0,75 prosenttia oli sama kuin huhtikuussa.

Uusia vapaa-ajanasuntolainoja nostettiin toukokuussa 117 miljoonen euron edestä, mikä on 26 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Viimeksi vapaa-ajanasuntolainoja nostettiin enemmän kuukauden aikana kesäkuussa 2011.

Toukokuussa uusien vapaa-ajanasuntolainojen keskikorko oli 0,93 prosenttia ja keskimääräinen takaisinmaksuaika 18 vuotta 4 kuukautta.

Asuntolainojen kanta oli toukokuun lopussa 101,2 miljardia euroa. Asuntoyhteisöille myönnettyjä lainoja oli 36,2 miljardia euroa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt