uusien asuntojen kauppa on hiljentynyt alkuvuonna. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Asuntokuplasta ei ole merkkejä”

Heinäkuu on kiinteistövälittäjien mukaan ollut asuntokaupassa poikkeuksellisen vilkas.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtajan Maria-Elena Ehrnroothin mukaan tammi-kesäkuun myynti on prosentin edellä viime vuotta, ja poikkeuksellisen vilkas heinäkuu mukaan lukien ollaan jo kahden prosentin vauhdissa.

Kaupan lukuja kasvattaa käytettyjen asuntojen kysyntä, sillä uusien asuntojen kauppa on hiljentynyt, vaikka uudistuotannon tarjonta on ennätysluvuissa.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Jussi Mannerberg iloitsee heinäkuun korkeista kauppaluvuista. Heinäkuussa vanhoja asuntoja myytiin 9,5 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Omakotitalojen kauppa kasvoi 13,6 prosenttia, rivitalojen 9,6 prosenttia ja kerrostalojen 7,4 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla vanhojen kerrostaloasuntojen hintataso on pysynyt samana touko-kesäkuussa. Muissa Suomen isoimmissa kaupungeissa hinnat nousivat toukokuuhun nähden prosentilla. Pääkaupunkiseudulla hinnat ovat nousseet vuodessa 2,5 prosenttia ja muualla Suomessa 1,2 prosenttia.

– Asuntojen hinnat ovat kehittyneet maltillisesti, eikä Suomen asuntomarkkinoilla ole merkkejä asuntokuplasta, Ehrnrooth arvioi tiedotteessa.

Helsingissä vanhan kerrostaloasunnon keskimääräinen neliöhinta oli huhti-kesäkuussa 5396 euroa, Espoossa 3712 euroa ja Vantaalla 2708 euroa. Tampereella neliöhinta oli keskimäärin 2933 euroa ja Turussa 2609 euroa.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto varoittaa, että hallituksen pohtima rajoitus yhtiölainan lyhennykseen vuokratuotosta saattaa aiheuttaa epävarmuutta erityisesti asuntosijoittajien keskuudessa.

Ehrnrooth toivoo uudelta hallitukselta toimia muuttotiheyden kasvattamiseksi. Liitto ajaa osakeasuntojen ja asuinkiinteistöjen varainsiirtoverokantojen yhtenäistämistä kahteen prosenttiin.

– Asunto-omaisuuden kohtelu tulisi olla verotuksellisesti yhdenvertaista. Varainsiirtoveron alennus toisi myös piristysruiskeen asuntokauppaan ja lisäisi työvoiman liikkuvuutta, toteaa Ehrnrooth.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt