Huhtikuun puolenvälin jälkeen kysyntä on noussut nopeasti. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Asuntokauppa lähti nousuun

Kysely kertoo ratkaisevasta käänteestä asuntokaupassa toukokuussa.

Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL:n jäsenten kokonaiskauppamäärä oli toukokuussa enää noin kahdeksan prosenttia alle normaalin tason. Nousu huhtikuun lukemista on merkittävä ja erityisesti yli 70-vuotiaiden toimeksiantajien uskallus myydä asuntojaan on noussut selvästi.

Välittäjät raportoivat selvän käänteen tapahtuneen ylöspäin ja kaupankäynnin olevan lähes normaalia tai normaalia vilkkaampaa toukokuun lopulla. Asuntojen hinnat ovat pysyneet ennallaan.

– Jo tieto epidemian rauhoittumisesta toi liikettä asunnonvaihtajiin. Perus asunnonvaihtotarve ja vihreään ja valoisaan vuodenaikaan kuuluva vilkas pientalo- ja loma-asuntokauppa tuovat omalta osaltaan lisää nousua kauppamääriin, sanoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

– Ennusteemme on, että kauppamäärät nousevat edelleen muutaman prosentin jo kesäkuussa. Alueellisesti nousu ei ole aivan tasaista Suomessa. Suurimmat odotukset osakehuoneistokaupan kasvusta ovat Tampereen, Turun, Oulun ja pääkaupunkiseudun alueella sekä yllättäen myös Kainuussa, Kaakkois-Suomessa ja Keski-Suomessa sekä Pohjanmaalla, hän sanoo.

Omakotitalot halutuimpia

Kyselyn perusteella kysytyin asumismuoto on nyt omakotitalo. Välittäjistä 36 prosenttia raportoi omakotitalon olevan kiinnostavin, 22 prosenttia kerrostaloasunnon ja 16 prosenttia rivitalon.

Välittäjistä 65 prosenttia kertoo omakotitalojen kysynnän kasvaneen paljon tai jonkin verran. Kiinnostus omakotitaloihin on vahvinta PKS-alueen ulkopuolella Uudellamaalla, Oulussa, Pirkanmaalla, Etelä-Savossa ja Pohjanmaalla.

Pääkaupunkiseudulla lähes 70 prosenttia välittäjistä raportoi, että ostajia kiinnostavaa myytävää on vähemmän kuin kysyntää. Myyjät ovat kuitenkin heränneet ja yhteydenottojen määrä on noussut merkittävästi toukokuussa.

Mökkikaupassa selvää vilkastumista

Loma-asuntokauppa on jatkanut selvää vilkastumista toukokuussa. Kysynnän vilkastumisesta koko maassa raportoi jopa 70 prosenttia välittäjistä.

Ostajat ovat edelleen hyvin tarkkoja mökkien sijainnista ja varustelutasosta. Hyväkuntoinen mökki veden äärellä on selvästi halutuin, jos hintapyyntö on realistinen.

Alueelliset erot kysynnässä ovat melko suuria. Esimerkiksi Etelä-Savossa, Kanta Hämeen alueella, Oulussa, Kainuussa ja Kaakkois-Suomessa sekä Uudellamaalla Porvoon suunnalla ja Hangossa on suurimmat nousut loma-asuntojen kysynnässä. Pohjois-Suomessa myyntikausi on vasta alkamassa kesäkuussa lumen ja tulvien hidastaessa kaupankäyntiä.

Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL:n toukokuun lopussa tehtyyn kyselyyn vastasi yli 70 prosenttia jäsenyrityksistä, joita on yli 400, välittäjiä yli 1 600 yli 475 toimipisteessä. SKVL:n jäsenten välityksellä tehdään Suomessa yli 40 prosenttia vanhojen asuntojen välittäjien kautta tehdyistä kaupoista.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt