Jouluvaloja Suvelan lähiössä Espoossa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Asuntojen hinnat nousivat rajusti Helsingissä

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella hinnat pysyivät marraskuussa vuodentakaisella tasolla.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan marraskuussa viime vuoteen verrattuna pääkaupunkiseudulla kuusi prosenttia. Muualla maassa hinnat pysyivät viime vuoden tasolla.

Lokakuuhun verrattuna hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 1,7 prosenttia, mutta laskivat muualla maassa 1,3 prosenttia.

Helsingissä hinnat nousivat vuodentakaisesta 8,2 prosenttia ja edellisestä kuukaudesta 2,5 prosenttia. Tampereella vuosinousu oli 7,0 prosenttia, mutta lokakuusta hinnat laskivat 1,8 prosenttia. Espoossa vuosinousu oli 4,5 prosenttia ja kuukausinousu 1,3 prosenttia, Oulussa vastaavat lukemat olivat vuodessa 4,0 ja kuukaudessa 5,1 prosenttia.

Sen sijaan Vantaalla hinnat laskivat vuodentakaisesta 1,6 prosenttia ja lokakuusta 1,4 prosenttia. Turussa hinnat pysyivät viime vuoden tasolla, mutta viime keväästä hinnat ovat laskeneet ja lokakuusta laskua oli 3,8 prosenttia.

Vanhan asunnon neliöhinta oli marraskuussa Helsingissä keskimäärin 4 652 euroa, Espoossa ja Kauniaisissa 3 708 euroa, Vantaalla 2 808 euroa, Tampereella 2 649 euroa, Turussa 2 214 euroa ja Oulussa 1 748 euroa.

Viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat Etelä-, Pohjois- ja Länsi-Suomessa, mutta laskivat Itä-Suomessa.

Vanhojen osakeasuntojen kauppoja tehtiin marraskuussa kiinteistönvälittäjien kautta lähes viidennes enemmän kuin vuosi sitten. Tammi-marraskuussa kauppojen määrät ovat nousseet Espoossa ja Oulussa, mutta laskeneet eniten Turussa.

Ennakkotietojen mukaan tammi-syyskuussa asuntokauppoja tehtiin 12 miljardilla eurolla, mikä on noin viisi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Pääkaupunkiseudulla kaupan arvo on noin seitsemän prosenttia ja muualla maassa noin kaksi prosenttia viime vuotta suurempi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt