Astronautti vietti vuoden avaruudessa, näin hänen kehonsa muuttui

Amerikkalaisastronautti Scott Kellyn kokemusten toivotaan valottavan pitkien avaruusmatkojen riskejä.

”Lensin viime kerralla 159 päivää ja kun tulin takaisin, oli oloni aika hyvä. Tällä kertaa tunsin oloni aluksi paremmaksi, kun astuin ulos kapselista”, Scott Kelly toteaa.

Usean avaruuslennon veteraani Kelly palasi hiljattain ennätykselliseltä matkaltaan. Hän vietti kaikkiaan peräti 340 päivää kansainvälisellä avaruusasemalla.

Daily Beastin mukaan Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasa aikoo verrata Scottia hänen kaksoisveljeensä Mark Kellyyn. Muun muassa Mars-matkaa kaavailevassa Nasassa toivotaan, että Kellyn kehon kokemat muutokset valottaisivat pitkien avaruuslentojen riskejä.

Kelly kertoo lihaskipujen ja väsymyksen olevan tällä kertaa paljon pahempia kuin viime lennon jälkeen. Avaruusasemalla astronautit treenaavat pari tuntia päivässä estääkseen lihasmassaansa surkastumasta painottomuuden vuoksi. Se ei kuitenkaan riitä torjumaan kaikkia negatiivisia vaikutuksia.

Painottomuus aiheuttaa lihasmassan vähentymisen lisäksi myös muun muassa luukatoa ja pahentaa munuaiskivien riskiä. Se vaikuttaa jopa sydämen toimintaan.

”Mielestäni painovoimaan palaaminen on vaikeampaa kuin sen piiristä lähteminen. Ehkä avaruusolennoilla on meitä helpompaa”, Kelly vitsailee.

Lihas- ja tukikudosongelmien lisäksi monet astronautit ovat kertoneet näkönsä heikentyneen avaruusmatkan aikana. Varmaa selitystä ilmiölle ei ole. Uusimpien tutkimusten mukaan painottomuudesta johtuvat painemuutokset aivojen ja selkäytimen nesteissä saattavat vaurioittaa näköhermoa.

Kelly toteaa havainneensa pieniä tilapäisiä näkövaikutuksia molempien pitkien lentojensa jälkeen.

Painottomuudella on vaikutusta myös astronautin pituuteen. Scott Kelly on kasvanut avaruusvuotensa aikana liki neljä senttiä.

”Painovoima puristaa takaisin kasaan”, hän toppuuttelee.

Ilmiö liittyy selkärangan tilapäisen laajenemiseen. Vaikutus häviää kuitenkin nopeasti maassa.

Eräs ikävä ja yllättävä vaikutus liittyy vaatteisiin. Avaruudessa vaatteiden painoa ei tunne iholla. Sen vuoksi maan kamaralle palanneen astronautin iho ärtyy voimakkaasti jo pienestäkin kosketuksesta.

”Ihoni on todella, todella herkkä. Se on melkein kuin polttava tunne, missä ikinä istun, makaan tai kävelenkään”, Kelly tuskailee.

Kommentit