X
SULJE MAINOS
Ukrainalainen sotilas vahdissa Mariupolin satamassa. LEHTIKUVA/AFP

Asovanmeren konflikti – Venäjä ei laskenut leikkiä

Kertsinsalmen tapahtumat merkitsevät uutta vaihetta Venäjän ja Ukrainan sodassa.

Presidentti Vladimir Putinilla on paljon hampaankolossa, mutta taustalla vaikuttavat myös käytännön motiivit.

Venäjä otti viime sunnuntaina Kertsinsalmessa väkivalloin haltuunsa kolme Ukrainan laivaston alusta ja vangitsi niiden miehistön. Ukrainalaisalusten on väitetty tulleen luvatta Venäjän aluevesille, vaikka niiden oikeus salmen kautta tapahtuvaan merenkulkuun on sopimuksin tunnustettu.

Tilanne Asovanmerellä on ollut jo kuukausien ajan jännittynyt, joten lähettäessään aluksensa Odessasta Kertsinsalmen läpi kohti Asovanmerellä sijaitsevia satamiaan Ukraina otti tietoisen riskin. Suvereenina valtiona sen oikeus meripuolustukseen on kuitenkin kiistaton, ja kansainvälinen yhteisö on laajalti tuominnut Venäjän toimet.

Tallinnassa toimivan kansainvälisen puolustustutkimuskeskus ICDS:n tutkija Kalev Stoicescu uskoo Asovanmeren kiristyneen tilanteen merkitsevän askelta kohti tähänastista avoimempaa sotaa Venäjän ja Ukrainan välillä.

Stoicescu muistuttaa presidentti Putinin venäläisessä tv-ohjelmassa marraskuussa 2016 todenneen, että Venäjän rajat ulottuvat loputtoman kauas.

– Äskettäiset tapahtumat Kertsinsalmessa ja Asovanmerellä ovat uusi todiste siitä, että Putin ei suinkaan laskenut leikkiä. ”Vitsikkäinä” voi pitää pikemminkin hänen vakavalla naamalla antamiaan vakuutuksia, joiden mukaan Venäjä ei tavoittele muiden maiden alueita eikä aio hyökätä naapuriensa kimppuun, hän sanoo.

Lue koko artikkeli Verkkouutisten Plus-osiosta ilmaiseksi kirjautumalla.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt