Kansalaisaloite.fi-palvelu tabletin ruudulla vuonna 2018. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Asiantuntijoilta tukea tukahdutusstrategialle

Useat suomalaiset asiantuntijat ovat lupautuneet tukemaan julkisesti kansalaisaloitetta.

Koronavuosi on koetellut suomalaista yhteiskuntaa rajusti. Koronalle ja jatkuville rajoituksille on kuitenkin kansainvälisten tutkimusten sekä kokemusten mukaan vaihtoehto eli tukahdutusstrategia, toteaa yksi Vapaaksi koronasta – tukahdutusstrategia, nyt! aloitteen vastuuhenkilöistä Saana Katila.

– Tukahduttaminen on osoitetusti paras tapa varmistaa sekä ihmisten terveys että yhteiskunnan toiminta, toteaa HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen, yksi kansalaisaloitteen tukijoista.

Tukahdutusstrategiassa uudet tartunnat pysäytetään ulkorajoille karanteenin avulla ja sisäiset tartunnat painetaan nollaan riittävin rajoituksin, jotta elämä voi palata lähes normaaliksi maan rajojen sisällä. Tyypillisesti koronan tukahduttaminen kestää 8–12 viikkoa. Koronan tukahtuessa sisäisistä rajoituksista luovutaan alueellisesti asteittain.

Jos ja kun yksittäisiä tartuntoja kulkeutuu maahan esimerkiksi karanteenihotelleista, virus tukahdutetaan välittömästi paikallisin, tiukoin mutta lyhytaikaisin rajoituksin. Rokotteet ovat tärkeä osa strategiaa, mutta ne yksin eivät ratkaise tilannetta lähivuosina, mm. virusmuunnosten vuoksi.

Vapaaksi koronasta -kansalaisaloitteen tukijoihin kuuluvat muun muassa Lasse Lehtonen, keuhkosairauksien ja allergologian professori Marjukka Myllärniemi, systeemibiologian apulaisprofessori Tuuli Lappalainen, anestesiologian- ja tehohoidon ylilääkäri Risto Kuosa ja tietotekniikan apulaisprofessori Juho Kannala.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt