LEHTIKUVA / AFP Atta Kenare

Asiantuntija-arvio: Iranin johto pysyy vallassa

Lähi-idän tilanne ja mielenosoitukset ovat lisänneet maan epävarmuutta.

Iranin nykyinen johto pysynee vallassa jatkossakin, arvioivat asiantuntijat SVT:lle. Epävarmuus Iranissa on kasvanut viime päivinä, ja useissa kaupungeissa on järjestetty mielenosoituksia maan myönnettyä pudottaneensa ukrainalaisen matkustajakoneen aikaisemmin tällä viikolla.

Asiantuntijat pitävät tilannetta epävarmana, mutta eivät usko Iranin johdon olevan todellisessa vaarassa.

– Iranin hallinto on tehnyt kauheita asioita myös aikaisemmin. Marraskuun mielenosoitukset kukistettiin brutaalilla tavalla. Ei ole ollenkaan varmaa, että hallinto syöstään vallasta. Tosin voimme todeta että lentokonetapaturman jälkeinen järkytys on laajaa, tutkija Erika Holmquist FOI-tutkimuslaitoksesta sanoo SVT:lle.

– Tämä on hyvin vahva valtio, jolla on suuret turvallisuusjoukot. Tätä ei pystytä muutamalla mielenosoituksella muuttamaan, toteaa taas Rouzbeh Parsi Ruotsin ulkopoliittisesta instituutista.

– On epätodennäköistä, että hallinto syöstään vallasta. Mutta heidän legitimiteettinsä kärsii. Se on ollut epävarma jo jonkin aikaa, Parsi sanoo.

Holmquistin mukaan Iranin valtaapitävät ovat valmiita menemään pitkälle säilyttääkseen asemansa.

– Iranin johdo haluaa pysyä vallassa hinnasta huolimatta. Siinä he ovat tähän asti onnistuneet. Kaikkiin keinoihin on turvauduttu hallinnon selviytymisen takaamiseksi.

Holmquist arvioi lento-onnettomuuden nakertavan kansan luottamusta maan johtoon, sillä he ”valehtelivat väestölle usean päivän ajan”. Syyllisten saattaminen vastuuseen voi asiantuntijoiden mukaan kuitenkin olla haastavaa.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt