Katri Kulmuni. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Yle: ”Keskustassa on pakko olla painetta”

Professori pitää hallituksen hajoamista mahdollisena.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) kertoi perjantaina luopuvansa valtiovarainministerin tehtävästään. Tampereen yliopiston tutkijatohtori Johanna Vuorelma ja Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund kertovat Ylelle, että päätöksen taustalla oli todennäköisesti muitakin asioita kuin vain Suomen Kuvalehden esiin nostama koulutuskohu.

– Kulmuni valittiin nostamaan (keskustan) kannatusta ja sitä ei ole tapahtunut. Puolueessa on pakko olla sisällä painetta puheenjohtajaa kohtaan, Vuorelma ja Grönlund arvioivat Ylelle.

Puolueen kannatus oli 10,7 prosenttia Ylen viimeisimmässä gallupissa. Kannatus oli tullus alas 1,5 prosenttiyksikköä edellisestä mittauksesta.

Kun ministeriön maksamista koulutuksista nousi kohu, ei puolueen sisälläkään tutkijoiden mukaan pyritty puolustamaan Kulmunia.

– Hän ei varmasti olisi eronnut, jos puolueesta ja hallituskumppaneilta olisi tullut tukea jatkamisen puolesta, Grönlund arvioi.

– Vasta nyt eroilmoituksen jälkeen tuen osoituksia on tullut.

Vuorelman mukaan myös sukupuoli voi osaltaan vaikuttaa asiaan. Hänen mukaansa ”poliittisen historian valossa naispoliitikko menettää luottamuksen helpommin kuin miespoliitikko”.

Kumpikaan tutkijoista ei usko, että Kulmuni jatkaa puolueen puheenjohtajana syyskuussa pidetyn puoluekokouksen jälkeen. Samanlaisen arvion on myös antanut Verkkouutisille keskustan konkaripoliitikko Seppo Kääriäinen.

Grönlund näkee jopa hallituksen hajoamisen mahdollisena.

– En usko, että he haluavat mennä vaaleihin tällä kannatuksella. Jos keskustan kannatus jatkaa tällä tasolla, eihän hallitusyhteistyö voi kestää, Grönlund uumoilee.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt