Vladimir Putin. LEHTIKUVA/AFP

Vladimir Putinin aseman arvioidaan olevan luultua heikompi

Kremlin luoma kuva presidentin vallasta ei vastaa todellisuutta, arvioivat tutkijat.

New York Timesin haastattelemat Venäjä-tuntijat arvioivat presidentti Vladimir Putinin aseman luultua heikommaksi. Asiantuntijoiden mukaan niin Putinin kannattajat kuin vastustajatkin ovat liioitelleet presidentin valta-asemaa.

– Tämä ei ole henkilökohtaisesti johdettava imperiumi, vaan valtava ja vaikeasti hallittava byrokraattinen koneisto, omine sisäisine sääntöineen ja periaatteineen, arvioi Putinin roolia venäläinen valtiotieteilijä Ekaterina Schulmann New York Timesille.

Schulmann on Venäjän presidentin kansalaisyhteiskunnan ja ihmisoikeuksien kehittämisen neuvoston jäsen, joka on arvostellut varsinkin Jehovan todistajien vainoja Venäjällä.

Putin tuomitsi uskonnollisten vähemmistöjen vainoamisen joulukuussa, mutta Jehovan todistajien pidätykset eivät ole tästä huolimatta päättyneet. New York Times pitää tapausta esimerkkinä Putinin vallan rajallisuudesta.

Schulmann vertaa lehdessä Putinin Venäjää 1800-luvun Nikolai I:n hallitsemaan Venäjän keisarikuntaan, jolloin maa kärsi laajalle levinneestä korruptiosta,  taloudellisesta pysähtyneisyydestä ja Krimin sodan tappiosta.

Putinin asema on yhtä rajallinen kuin Nikolain, mutta Kreml on tietoisesti pyrkinyt luomaan kuvaa kaikkivoipaisesta presidentistä, Schulmann arvioi.

Brittiläinen Venäjä-tuntija Mark Galeotti pitää myös puheita Putinin ylivertaisuudesta liioiteltuina.

– Kunnolla johdettu diktatuuri näyttää hyvin toisenlaiselta, Galeotti toteaa New York Timesille.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt