Verkkouutiset

Asiakkaita ravintolan terassilla Helsingissä. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Asiantuntijat IS:lle: Kesällä palataan normaaliin

HUS:n diagnostiikkajohtaja on huolissaan koronaviruksen varianttien kehityksestä ja Suomen rajatestausjärjestelmästä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaiset pääsevät viettämään juhannusta normaalimmissa oloissa, uskoo Helsingin yliopiston virologian professori Kalle Saksela.

Suomessa raportoitiin maanantaina 117 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntamäärät ovat laskeneet viime viikkoina dramaattisesti alkukevään huippulukemista.

Yli 65-vuotiaat ovat saaneet toisen rokoteannoksen juhannuksen jälkeen. Sakselan mukaan heinäkuun päättyessä ikäihmiset voivat alkaa liikuskella ulkona jo rauhallisemmin.

– Heitähän on vielä aika kovasti ohjeistettu. Luulisin, että heille aletaan myöntää jotain vapaa-asteita, Saksela sanoo Ilta-Sanomille.

Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkusen mukaan exit-strategian aikataulusta vastaavat loppupeleissä valtioneuvosto, THL ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM). Ulkomailla rokotekattavuuden on kuitenkin havaittu romahduttavan vakavat tautitapaukset ja viruskuolleisuuden.

– Loppukesästä olemme luultavasti jo aika hyvässä tilanteessa, jossa laajoille rajoituksille ja henkilökohtaisille turvatoimille ei ole enää perusteita. Kun rokotekattavuus on puolet väestöstä, taudin esiintyvyys voi laskea merkittävästi. Näin on käynyt Israelin lisäksi Englannissa, ja Suomessa olemme selvästi menossa siihen suuntaan, Julkunen sanoo.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen pitää todennäköisenä, että koronarajoitukset päättyvät Suomessa pääpiirteissään elokuun loppuun mennessä.

Hänen mukaansa tulevien kuukausien tapahtumia voivat kuitenkin mutkistaa kaksi toisiinsa nivoutuvaa tekijää: koronaviruksen varianttien kehitys maailmalla ja Suomen rajatestausjärjestelmä.

Lehtonen kirjoitti sunnuntaina Uuden Suomen blogissaan valtioneuvoston exit-strategiaa arvostelevan kirjoituksen.

– Minulle jäi siitä se kysymys, mitkä ovat hallituksen suunnittelemat turvamekanismit rajoilla. Puhutaan esimerkiksi paljon Euroopan yhteisestä rokotepassista, mutta meillähän on pitkä raja Venäjän kanssa. Uskallammeko höllentää rajoituksia täällä, jos rajaturvallisuus ei ole kunnossa? Lehtonen kysyy Ilta-Sanomien haastattelussa.

Lehtosen mukaan takkuilevasti käynnistyneet rokotusohjelmat ja alati kiihtyvät tartuntamäärät luovat matalan elintason maissa viruksen muuntumiselle hedelmällisen maaperän.

– On olemassa riski, että jokin uusi variantti löytää tiensä Eurooppaan. Vaikka tilanne on meillä rokotesuojan myötä rauhoittunut, tilanteen pysyvyys riippuu siitä, miten hyvin variantit pystytään pitämään kurissa, Lehtonen varoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)