X
SULJE MAINOS
Sanna Marin, Annika Saarikko, Anna-Maja Henriksson, Maria Ohisalo ja Li Andersson hallituksen tiedotustilaisuudessa 9. syyskuuta 2021. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Asiantuntijat IS:lle: Hallituksen luvut toiveajattelua

Ilmastoasiantuntijoiden mukaan hallitus tarvitsee lisää konkretiaa hiilineutraaliustavoitteisiinsa.

Hallitus kertoi torstaina hiilidioksidipäästöjen vähennyksistä, joiden avulla Suomesta on määrä tulla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Vähennyksistä 8,4 megatonnia tulee taakanjakosektorilta ja loput 6-7 megatonnia energiatuotannin ja teollisuuden siirtymästä uusiutuviin polttoaineisiin.

Ilta-Sanomien haastattelemien asiantuntijoiden mukaan hallituksen esittämät luvut ovat osittain toiveajattelua.

– On päätetty, mitkä ovat tavoitteet ja jyvitetty niitä eri sektoreille, mutta hyvin pitkälti puuttuu konkretiaa. Ei ole kattavasti keinoja, miten sinne päästään, Valtion taloudellisen tutkimuskeskus VATT:n johtava tutkija Marita Laukkanen sanoo IS:lle.

Laukkasen mukaan luvut ovat lavealla pensselillä maalattuja tavoitteita, joista puuttuvat konkretia ja keinot niiden saavuttamiseen.

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikaisen mukaan taakanjakosektorin luvut eivät ole kaikin puolin läpinäkyviä ja osassa niitä on mukana toiveajattelua. Esimerkiksi biokaasun osuus on hänen mukaansa yliarvioitu ja maankäyttösektorin joustojen saatavuus kyseenalaista.

– Taakanjakosektorin tavoitteiden osalta en ollut aivan varma kaikista ehdotuksista. Olen sitä mieltä, että liikenteeseen oli aika optimistisesti laitettu päästövähennyksiä, Ollikainen kertoo IS:lle.

Laukkanen ei usko, että esitellyt toimet riittävät Suomen hiilineutraaliuteen.

–Ajattelen, että puolen vuoden päästä ollaan ihan samassa tilanteessa. Tämä vaikuttaa siltä, että lykätään asioita tulevaisuuteen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt