Verkkouutiset

Asiantuntijat HS:lle: Talouden pysähtyneisyys uhkaa

Eurooppa seuraa asiantuntijoiden mukaan Japania taloudessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Varman toimitusjohtaja Risto Murron mukaan Eurooppaa verrataan yhä tiiviimmin Japaniin talousvaikuttajien ja -tutkijoiden keskusteluissa. Japani on on ollut kahden vuosikymmenen ajan tilanteessa, jotta taloutta ovat hallinneet matalat korot, matala inflaatio ja kitulias talouskasvu.

– Olemme poikkeuksellisessa ja historiallisessa tilanteessa, Murto sanoo Helsingin Sanomille.

Talouden asiantuntijoiden mukaan talouden uusi aikakausi näkyy asuntolainoissa, palkoissa sekä säästöissä ja sijoituksissa. Talous ei näytä toipuvan finanssikriisin lähitulevaisuudessa finanssikriisin edeltävään tilaan,

– Ollaan menossa kohti tuntematonta. Japanin tie on paras arvio, sanoo aiheesta väitös­kirjaa tekevä Antti Ronkainen.

Japanin talouden pysähtyneisyyden aikaa kutsutaan ”menetetyksi vuosikymmeneksi”, joka alkoi 1990-luvun alussa. Japanissa talouskasvu ja palkkakehitys ovat jämähtäneet, valtionvelka on kasvanut suureksi ja kiinteistö- ja osakemarkkinoiden romahdus ja heikko kehitys köyhdyttivät japanilaisia. Myös ohjauskorko on ollut nollan tuntumassa.

Länsimaiden korot ovat laskeneet jo vuosikymmeniä. Korko pitää taloutta tehokkaana. Se ohjaa rahaa sinne, missä raha on eniten hyödyksi.

– Ei missään odoteta merkit­tävää korkojen nousua. Onhan tämä todella erikoista aikaa, että näin voi olla, toteaa Valtion eläkerahaston toimitusjohtaja Timo Viherkenttä HS:lle.

– Puolittainen konsensus on siitä, että nollakorkomaailma ei voi jatkua ikuisesti. Mutta ei ole näköpiirissä, että korot nousisivat sellaisella tasolle, mihin historiassa on totuttu, vaan asettuvat ehkä johonkin välimaastoon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)