Anthony Fauci. LEHTIKUVA / AFP

Asiantuntijalta kylmä suihku: Tehokasta rokotetta tuskin saadaan

Valkoisen talon neuvonantaja Anthony Faucin mukaan viruksesta ei ehkä päästä kokonaan eroon.

Valkoisen talon koronaneuvonantaja, tohtori Anthony Fauci varoittaa, että erittäin tehokkaan koronavirusrokotteen kehittäminen on hyvin epätodennäköistä.

CNBC:n mukaan Fauci totesi Brown Universityn järjestämässä kyselytilaisuudessa tutkijoiden tähtäävän 75 prosenttisesti tehoavaan rokotteeseen. Hänen mukaansa 50-60 prosenttisesti tehoava rokotekin hyväksyttäisiin.

– Todennäköisyys sille, että sen teho olisi 98 prosenttia, ei ole kovin suuri. Tämä tarkoittaa, ettei kansanterveydellistä lähestymistapaa tule koskaan hylätä, Fauci sanoi.

Hänen mukaansa koronavirusrokotetta tulisi ajatella työkaluna, jonka avulla pandemia saadaan muuttumaan ”joksikin, joka on hyvin hallinnassa”.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat aiemmin ilmoittaneet, että koronarokote hyväksytään käyttöön, mikäli se on turvallinen ja ainakin 50 prosenttisesti tehoava.

CNBC:n mukaan tällä tarkoitetaan käytännössä sitä, että rokote laskee koronavirustartunnan riskiä keskimäärin 50 prosentilla. Influenssarokotteiden suojaus on samaa tasoa. Esimerkiksi tuhkarokkorokotteen suojaus on taas 93 prosenttia.

Anthony Fauci kuvasi olevansa ”varovaisen optimistinen” rokotteen suhteen. Hän toisti kuitenkin samalla aiemman arvionsa siitä, ettei koronaviruksesta välttämättä päästä koskaan täysin eroon, mutta tartunnat voidaan painaa matalalle tasolle kansainvälisellä yhteistyöllä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt