Nuijamaan raja-asema. LEHTIKUVA / LAURI HEINO

Asiantuntija varoittaa: Ruuan tuonti ulkomailta voi keskeytyä

Maiden täydellinen sulkeutuminen olisi toimitusjohtajan mukaan pahinta mitä voimme tehdä.

Pandemian ja talousromahduksen yhdistelmä voi luoda poikkeuksellisia uhkia myös kansainväliselle logistiikalle, taloustieteen dosentti ja Gns Economicsin toimitusjohtaja Tuomas Malinen arvioi Puheenvuoron blogissaan.

Pandemian talousvaikutuksisten on arvioitu maksavan Suomelle 1,2 miljardia viikossa. Myös Malinen on huolissaan koronakriisin talousvaikutuksista, mutta sanoo, ettei pandemian ja talousromahduksen yhdistelmästä ole vielä keskusteltu julkisuudessa.

– Monet systeemibiologit ja esimerkiksi Yhdysvaltojen hallinnon varautumisraportti varoittavat, että Covid-19 pandemia voi iskeä useammassa aallossa.  Tämä yhdistettynä talouskriisiin voisi nousta uhkaamaan myös kansainvälistä kauppaa ja ruokahuoltoa, Malinen varoittaa.

Hän kiittelee Suomen korkeaa, noin 80 prosentin omavaraisuusastetta elintarviketuotannossa ja maan huoltovarmuusvarastoja. Hän on huolissaan Ruotsista, jossa omavaraisuusaste on vain noin 50 prosenttia.

– Pahimmillaan pandemian ja talouskriisin yhdistelmä romahduttaa joitain osia maailmankaupasta. Voidaan helposti kuvitella skenaarioita, joissa tämä kohdistuu myös ruokahuoltoon, esimerkiksi maiden omavaraisuuden turvaamiseen ja rahdin rahoituksen saatavuuden heikentymiseen, Malinen täsmentää.

Malinen esittää, että viljelyä on lisättävä Suomessa niin paljon kuin mahdollista, sillä omavaraisuuden lisäksi se synnyttäisi myös lisää työpaikkoja. Hänen mukaansa on kuitenkin tärkeää ymmärtää, ettei kriisistä selviydytä yksin, vaan kansojen välisellä yhteistyöllä.

– Täydellinen sulkeutuminen maidemme sisälle olisi kuitenkin pahinta mitä voisimme tehdä. Olemme kaikki samaa ihmiskuntaa, joka on kohdannut historiallisen kriisin. Tällaisten kriisien aikana luodaan tärkeimmät ja kestävimmät suhteet myös kansojen välillä, Malinen päättää.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt