Hornetien korvaajaa haetaan HX-hankkeessa. LEHTIKUVA / KALLE LYDMAN

Asiantuntija tyrmää hävittäjistä leikkaamisen: Syvää tietämättömyyttä

Ilmavoimien supistaminen merkitsisi Stefan Forssin mukaan koko puolustuksen kaatamista.

Koronakriisin rankat talousvaikutukset ja niiden torjumiseen syydetyt miljardit ovat nostaneet poliittiseen keskusteluun jälleen ajatuksia ilmavoimien uusien hävittäjähankintojen leikkaamisesta. HX-hankkeelle on kuultu kovaa arvostelua etenkin vasemmistoliitosta.

Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti ja Suomen Sotatieteellisen Seuran ja Ruotsin kuninkaallisen sotatiedeakatemian jäsen Stefan Forss tyrmää hävittäjistä leikkaamisen Hufvudstadsbladetin Backgrund-mielipidekirjoituksessaan.

– On syytä painottaa, että uskottava puolustus on turvallisuutemme, pohjoismaisen demokratiamme ja hyvinvointimme perusta, Forss toteaa.

Hänen mukaansa hävittäjähankintoja arvostelevat selittävät esimerkiksi, kuinka puolustusta voi leikata ja miten kenraalit varautuvat yhä menneen ajan sotiin.

– Tämä on häpeilemättömästi loukkaavaa, mutta paljastaa samalla myös syvän tietämättömyyden puolustuksen perusteista – siitä, miten sen tulisi toimia nyt ja pitkälle tulevaisuuteen, Stefan Forss kirjoittaa.

Venäjän ja Georgian vuoden 2008 sota, Venäjän silloisen presidentin Dmitri Medvedevin kriittiset Etyj-puheet vuodelta 2009 ja Krimin valloitus ja Ukrainan sota vuonna 2014 osoittavat Forssin mukaan, ettei Venäjä kunnioita valtioiden itsemääräämisoikeutta ja rajoja, eikä ikuista rauhaa voida ottaa itsestäänselvyytenä.

Puolustusasiantuntija korostaa, että HX-hankkeessa on kyse koko puolustusjärjestelmän keskeisen osan korvaamisesta kokonaan ja aina 2060-luvulle asti.

– Puolustuksen operatiivinen konsepti rakenetuu kaikkien aselajien integraatioon. Jos ilmavoimat ajetaan alas tai niitä supistetaan, romahtaa samalla koko järjestelmä. Kysymys on siten siitä, onko Suomella puolustus vai ei, Stefan Forss sanoo.

Forss muistuttaa hankkeen nauttivan laajaa parlamentaarista tukea niin hallitus- kuin oppositiopuolueiltakin.

– Kovinta kritiikkiä kuullaan vasemmistoliitosta. Jopa vihreillä se kuplii pinnan alla, mutta sisäministeri (vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo) on valinnut vaieta.

Stefan Forssin mukaan onkin vaikea kuvitella voimakkaampaa demokraattista tukea näin tärkeässä poliittisessa kysymyksessä.

Päätös ilmavoimien käytöstä poistuvat Hornetit korvaavasta koneesta on määrä tehdä tällä vaalikaudella. Toistaiseksi hävittäjärahoitusta on julkisen talouden kehyspäätöksissä korvamerkittynä 4,5 miljardia euroa vuoteen 2023. Hankkeen kattohinnaksi on määritelty 10 miljardia euroa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt