X
SULJE MAINOS
Venäjän presidentti Vladimir Putin. AFP / MIKHAIL METZEL - LEHTIKUVA / AFP

Asiantuntija: Tämä tekee Venäjästä vaarallisen

Lännen on tutkijan mukaan riennettävä Ukrainan avuksi.

Venäjä on heikkenevä suurvalta, jolla on vahvat asevoimat. Juuri tämä yhdistelmä tekee maasta vaarallisen, arvioi pitkän linjan Venäjä-tuntija, ekonomisti Anders Åslund. Yhdysvalloissa vaikuttava Åslund toimi 1990-luvulla Venäjän presidentti Boris Jeltsinin talouspoliittisena neuvonantajana.

–Venäjä on vaarallinen koska se on heikkenevä suurvalta, mutta sen sotilaallinen voima on suhteettoman vahva. Sillä on selkeä kannustin käyttää voimaansa ennen kuin kleptokratian ja pakotteiden aiheuttama taloudellinen stagnaatio syö sen sotilaallista painoarvoa entisestään, Åslund arvioi Twitterissä.

Viime aikoina huolta on herättänyt etenkin Venäjä lisääntynyt sotilaallinen läsnäolo Ukrainan suunnalla. Maan on uumoiltu jopa suunnittelevan hyökkäystä alkuvuodeksi.

– Muistakaa, että ensimmäisen maailmansodan aloitti heikko Itävalta-Unkari, joka julisti pelkän salamurhan takia sodan Serbialle. Koppavat ja heikkenevät valtiot alkavat usein rakastaa riskejä, aivan niin kuin konkurssin partaalla oleva sijoittaja.

– Itsestään selvin vastaus on torjua heikkenevä valta uskottavalla sotilaallisella voimalla ja poliittisella tahdolla. Tällä hetkellä rintamalinja kulkee Ukrainassa. USA, Britannia ja Kanada ovat tämän ymmärtäneet, mutta ovatko Ranska ja Saksa tilanteen tasalla vielä?

Jotkut turvallisuuspolitiikan kommentaattorit ovat kehottaneet Yhdysvaltoja parantamaan välejä Venäjään, jota maa saataisiin houkuteltua pois Kiinan leiristä. Åslundin mukaan pelko on kuitenkin turha, sillä Kiinan ja Venäjän intressit ovat Aasiassa muutenkin jo ristiriidassa keskenään.

– USA:n ja lännen ulkopolitiikan kannalta tämä tarkoittaa sitä, että Ukrainan suvereniteetin ja alueellisen loukkaamattomuuden suojeleminen on oltava lännen ykkösprioriteetti. Venäjä on selkeä ja ajankohtainen uhka, etenkin Ukrainalle, kun taas kilpailu Kiinan kanssa on pitkäjänteinen ja monimutkainen kuvio, Åslund päättää.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt