Britannian pääministeri puhumassa parlamentin alahuoneelle. LEHTIKUVA / AFP

Asiantuntija pitää Brexitin ennustamista kolikonheittona

Britannian parlamentin odotetaan hylkäävän sopimuksen jälleen ensi viikolla.

Ensi viikolla Britannian parlamentissa äänestetään jälleen Brexitistä. Pääministeri Theresa Mayn ja EU:n on Danske Bankin mukaan huhuttu olevan lähellä kompromissia Pohjois-Irlannin rajakysymyksestä, mutta pankin mielestä ei ole lainkaan selvää, kelpaisiko mahdollinen kompromissi alahuoneelle.

– Odotamme alahuoneen jälleen hylkäävän sopimuksen, jota seuraisi uusi äänestys Brexitin takarajan hylkäämisestä. Sen lopputuloksen ennustaminen on lähinnä kolikonheittoa, mutta Brexit-takarajan häämöttäessä 29. maaliskuuta paine ratkaisuihin kasvaa, arvioi Danske Bank Suomen korko- ja valuuttatutkimuksen johtaja Valtteri Ahti pankin viikkokatsauksessa.

Brittimedian mukaan jopa osa hallituksen ministereistä olisi valmiina tukemaan ehdotusta, joka antaisi parlamentille mahdollisuuden Brexitin lykkäämiseen. Se estäisi sopimuksettoman eron, jos EU:n kanssa neuvoteltua sopimusta ei saada hyvöksyttyä.

Viimeinen EU-huippukokous ennen Britannian eroa on 21. –22. maaliskuuta.

Ennuste: USA ja Kiina sopimukseen huhti-kesäkuun aikana

Pankki muistuttaa myös, että Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasodan välirauha päättyy ensi perjantaina 1. maaliskuuta, jolloin Yhdysvaltojen on määrä korottaa nykyiset tullinsa 10 prosentista 25 prosenttiin.

– Paine sopimuksen tekemiseksi on kova. Emme usko ajan riittävän vaan osapuolten julistavan edistyneensä riittävästi ja ottavan lisäaikaa. Sopimus solmitaan ensi vuosineljänneksen aikana, Ahti ennustaa.

Euroalueella helmikuun ostopäällikköindeksit olivat kaksijakoisia. Teollisuuden heikkous jatkuu, mutta palvelut kääntyivät nousuun vahvan palkkakehityksen tukiessa kulutusta. Ostopäällikköindeksit kertovat samaa tarinaa myös Yhdysvalloista ja Japanista.

Heikko euroalueen data on Ahdin mukaan luonut huhuja mahdollisesta uudesta Euroopan keskuspankin kohdennetusta rahoitusoperaatiosta. EKP:n kokouspöytäkirjat kuitenkin kertovat, ettei keskuspankki aio tehdä hätiköityjä ratkaisuja. Danske Bank ei usko EKP:n ilmoittavan uudesta rahoitusoperaatiosta maaliskuun kokouksessa.

Ruotsin talousluvut loka-joulukuulta julkaistaan ensi torstaina 28. helmikuuta. Danske Bank ennustaa kasvuksi 0,8 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja 1,9 prosenttia vuodentakaisesta.

– Todellisuudessa kasvu on kuitenkin ollut heikompaa. Kysyntä ei ole kasvanut kolmeen vuosineljännekseen, mikä on johtanut varastojen selkeään kasvuun, mikä puolestaan nostaa bruttokansantuotetta, Ahti kertoo.

Jos kysyntä ei Ruotsissa vahvistu selvästi alkuvuoden aikana, tämän vuoden kasvuluvut voivat hänen mielestään olla rumaa luettavaa, kun korkeat varastotasot alkavat purkautua.

Lue myös:

Konservatiivit harkitsevat Brexitin lykkäämistä

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt