X
SULJE MAINOS
Asiantuntijan mukaan rokotteiden jakelu ei nopeutuisi mikäli patentit purettaisiin. LEHTIKUVA / AFP Lennart Preiss

Asiantuntija: Patenttien purku ei lisää rokotteiden saatavuutta

Lääketeollisuuden mukaan patentit ovat edellytys kehitykselle.

Lääketeollisuuden erityisasiantuntija Laura Labart kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidepalstalla, että patenttien purkaminen ei lisäisi koronarokotteiden saatavuutta eikä vauhdittaisi niiden tuotantoa.

– Patenteista luopuminen ei myöskään takaisi tasapuolisempia osuuksia koronarokotteista, sillä tällä hetkellä on kyse niukkuuden jakamisesta. Siitä, että koronarokotteiden tuotantokapasiteetti ei kykene vastaamaan globaaliin kysyntään.

Labartin mukaan rokotteiden tarve on noin 12 miljardia annosta ja lääkeyhtiöt tekevät kaikkensa tuotannon ja toimitusten nopeuttamiseksi.

– Rokotteiden tuotanto on tarkkaan säädeltyä, ja uuden tuotantoyksikön pystyttäminen vie yleensä vähintään vuoden. Väitän, ettei missään ole tyhjäkäynnillä sääntelyn täyttävää rokotteiden tuotantokapasiteettia.

Hän muistuttaa, että patentit ovat edellytys sille, että uusia lääkkeitä ja rokotteita voidaan ylipäätään kehittää. Samalla ne ovat suoja keksinnölle ja sille, että tutkijat ovat voineet kehittää koronarokotteen ennätyksellisessä ajassa.

– Sen sijaan että patentit olisivat hidaste pandemian taltuttamiseksi, juuri ne auttavat varmistamaan, että olemme valmiita seuraaviin globaaleihin terveyskriiseihin ja voittamaan sairauksia, joihin ei vielä ole hoitoa. Patentit ovat edellytys myös sille, että jatkuvasti mutatoituvalle koronavirukselle kehitetään uusia rokotteita.

Labartin mukaan patenttijärjestelmän purkamisella olisi kauaskantoisia seuraamuksia. Hänen mukaansa se vaarantaisi tulevaisuuden lääketieteellisten innovaatioiden kehittämisen ja tekisi kaikista haavoittuvampia sairauksille, joihin ei vielä ole riittävää hoitoa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt