Verkkouutiset

Asiantuntija MT:lle: Koronasta toivutaan aikaisintaan vuonna 2022

Etlan tutkijan mukaan paluu korona-aikaa edeltävään talouskehitykseen ei onnistu hetkessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viime päivien irtisanomisuutiset vahvistavat kuvaa koronan runtelemasta taloustilanteesta. Etlan tutkija Birgitta Berg-Anderssonin mukaan Suomen vientikehityksen heikkeneminen oli näköpiirissä jo ennen koronan iskua. Viruksen aikaansaamasta viennin supistumisesta ovat kärsineet kaikki toimialat.

Mitenkään historiallisen huono tilanne ei kuitenkaan vielä ole, Berg-Andersson sanoo Maaseudun Tulevaisuudelle.

Kun vuonna 2009 finanssikriisin ja rakennemuutoksen ristipaine supisti vientiä noin 25 prosenttia, ennusti Etla toukokuussa viennin supistuvan tänä vuonna noin kymmenen prosenttia.

Talouden kehitys myös todennäköisesti kääntyy ensi vuonna takaisin plusmerkkiseksi. Korona-aikaa edeltävälle uralle palaaminen ei kuitenkaan Berg-Anderssonin mukaan onnistu hetkessä.

− Vielä ensi vuonna sille tasolle ei päästä. Aikaisintaan vanhalle uralle voitaisiin päästä vuonna 2022, mutta se on kiikun kaakun. Sanotaan 2023 niin ollaan varman päällä, hän arvioi.

PTT:n ennustelpäällikkö Janne Huovarin mukaan syksyn talous näyttää paremmalta kuin kevään tilanne. Suomen talous selvisi koronan ensimmäisestä iskusta huomattavan hyvin, eikä esimerkiksi tuotantoa jouduttu pitkiksi ajoiksi pysäyttämään. Osa vaikutuksista tuleekin Suomeen vasta viiveellä, hiljentyneen viennin kautta.

− Nyt ne alat, jotka näkevät, että korona vaikuttaa pitkällä aikavälillä kysyntään, reagoivat irtisanomisilla ja tuotannon leikkauksilla, Janne Huovari sanoo MT:lle.

Se, että irtisanomiset osuivat esimerkiksi Finnairiin ja paperiteollisuuteen, ei hänen mukaansa ole yllättävää.

− Niillä suomalaisilla, jotka eivät kevään aikana joutuneet lomautetuksi, jäi nyt rahaa säästön. Raha ei ole kuitenkaan palannut samoihin paikkoihin, kuin mistä se lähti, Huovari sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)