Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskuksen johtaja, professori Mika Rämet. LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA

Asiantuntija LM:lle: Koronarokotteen kehitystä valvotaan tarkasti

Rokotteiden kliinistä tutkimusta valvoo riippumaton seurantaryhmä.

Vaikka koronavirusrokotetta tutkitaan nopeutetulla aikataululla, se tehdään samalla huolellisuudella kuin minkä tahansa muunkin rokotteen kanssa, kertoo Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskuksen johtaja, professori Mika Rämet Lännen Medialle.

– Koronavirusrokotteen kehityksessä ei ohiteta mitään vaiheita, hän sanoo.

Rämetin mukaan rokotteen kliinistä tutkimusta valvoo riippumaton seurantaryhmä, joka voi tarvittaessa keskeyttää kehitystyön siksi aikaa, kunnes mahdollisten haittavaikutusten syyt on selvitetty.

Rokotetutkimuksen väliaikainen keskeyttäminen on tavallista. Jos rokotetta saanut koehenkilö sairastuu, pitää selvittää johtuuko sairastuminen rokotteesta vai onko sairastumisella vain ajallinen yhteys rokotteen kanssa.

– Kun tutkimuksessa rokotetta annetaan tuhansille ihmisille, on väistämätöntä, että jollekin ilmaantuu jokin sairaus, Rämet sanoo.

AstraZeneca keskeytti viime viikolla koronavirusrokotteen kolmannen testivaiheen, koska yksi rokotetta saanut sairastui selittämättömästi. Rämetin mukaan se osoittaa, että valvonta toimii.

Rämet kertoo, että esimerkiksi influenssarokotteeseen liittyy hyvin vähän kohonnut riski sairastua hermoston toimintaan vaikuttavaan Guillain-Barrén oireyhtymään. Toisaalta influenssan sairastaminen lisää riskiä huomattavasti enemmän. Tällöin on turvallisempaa ottaa rokote, vaikka siihen liittyy hyvin pieni riski.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt