Matkailurajoituksia tuskin tullaan purkamaan lähikuukausina. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Asiantuntija IL:lle: Matkailussa ei paluuta normaaliin ennen kesää

Euroopan sisäinen matkailu tulee normalisoitumaan ennen Amerikkaa ja Aasiaa.

Euroopan matkustusrajoituksia tuskin tullaan purkamaan lähikuukausina. Aasian ja Amerikan suhteen aikataulu on sitäkin epäselvempi, uutisoi Iltalehti.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen ennustaa, että koronarokotteen ja sen luoman suojan myötä Euroopan sisäisen matkustusrajoituksia voidaan alkaa purkamaan kevään aikana. Poliittinen paine matkailun avaamiseen on jo kova, mutta päättäjät ovat toistaiseksi varovaisia.

Paluu normaaliin vaatii kuitenkin kattavan rokotesuojan, jonka aikaansaaminen tulee viemään suurimman osan keväästä. Lehtonen uskoo, että EU:n sisällä matkustusrajoituksista voidaan luopua vaiheittain maalis–toukokuun aikana.

– Ennen kesää toteutuvia reissuja en lähtisi nyt varailemaan, Lehtonen varoittaa.

Amerikan ja Aasian matkailun suhteen tilanne on kuitenkin epäselvä.

Monet maat etenkin Aasiassa saattavat tulevaisuudessa vaatia todistusta koronarokotuksesta maahanpääsyn edellytyksenä. Lehtonen nostaa esimerkiksi Thaimaan, joka on onnistunut pitämään epidemian kurissa, mutta jossa paine avata ovet länsimaisille turisteille on suuri.

Yhdysvalloissa uuden presidentin Joe Bidenin linja matkustusrajoitusten suhteen on myös toistaiseksi kysymysmerkki.

CNN:n mukaan Valkoisen talon koronavirusryhmän jäsen Anthony Fauci on ennustanut, että tavallinen arki voi jatkua maassa vasta syksyllä. Yhdysvalloissa on ollut tähän mennessä 20 miljoonaa koronatartuntaa ja yli 345 000 koronakuolemaa.

– USA:ssa on vaikeaa saada yhtä kattava rokotesuoja kuin Euroopassa, Lehtonen huomauttaa.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt