LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Asianajajat vaativat oikeusapujärjestelmän uudistamista

Yksityiset asianajotoimistot voisivat hoitaa isomman osan pienituloisten oikeusapuasioista, arvioi Asianajajaliitto.

Asianajajaliitto esittää laajan selvitystyön aloittamista siitä, miten yksityiset asianajotoimistot voisivat hoitaa nykyistä isomman osan pienituloisten henkilöiden oikeusapuasioista.

Lisäksi yksityisesti tuotettua maksutonta oikeusapua tulisi voida antaa myös oikeudenkäyntien ulkopuolisissa asioissa. Nykyisin yksityisten asianajotoimistojen tuottama maksuton oikeusapu on rajattu vain oikeudenkäyntiasioihin.

– Pienituloinen saa siis apua käräjäriitaan, mutta ei riidan estämiseen, Asianajajaliiton puheenjohtaja Jarkko Ruohola kuvaa tilannetta.

Asianajajaliiton teettämän selvityksen mukaan yksityisesti tuotetut palvelut ovat veronmaksajille kustannustehokkaita.

Kustannustehokkuuden lisäksi Suomen pitkät välimatkat puhuvat liiton mielestä yksityisen palvelutarjonnan vahvistamisen puolesta. Julkisia oikeusaputoimistoja on harvassa, eikä sama oikeusaputoimisto voi auttaa erimerkiksi avioeroriidan molempia osapuolia jääviyskysymysten vuoksi.

Ruohola korostaa, että uudistusehdotuksilla ei haluta asettaa vastakkain yksityisten ja julkisten palveluiden laatua.

– Asianajajaliiton jäseninäkin on niin yksityisiä asianajajia kuin oikeusaputoimistoissa työskenteleviä julkisia oikeusavustajia. Olemme halunneet aidosti selvittää tehokasta tapaa julkisen oikeusavun toteuttamiseen, Ruohola toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt