Verkkouutiset

ASEAN halua irti suurvaltojen puristuksesta

ASEAN-maiden päättäjät tahtovat löytää mailleen enemmän liikkumatilaa Kiinan ja Yhdysvaltain yhä lujemmasta puristusotteesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tieksi tähän he näkevät Kaakkois-Aasian ASEAN-yhteisön sisäisen koheesion tiivistämisen ja valtioiden välisen yhteistyön monipuolisuuden kasvattamisen

ASEAN-maiden tilannetta selvittäneen singaporelaisen ISEAS-instituutin tutkimuksessa koheesion tiivistämisellä tarkoitetaan kansalaisjärjestöjen ja muun siviiliyhteiskunnan, yksityisen sektorin ja ei-valtiollisen diplomatian tiiviimpää yhteistyötä alueen valtioiden hallituskoneistojen kanssa.

ASEAN-päättäjät näkevät alueensa joutuvan yhä enemmän Kiinan eri keinojen ja toimenpiteiden koekentäksi sen pyrkiessä vaikutusvaltansa kasvattamiseen.

Vastaavasti taas Yhdysvaltain painostuksen ASEANia kohtaan nähdään kasvaneen sen kilpaillessa Kiinan kanssa vaikutusvallasta alueella. Myös Yhdysvaltojen vetovoiman alueella on heikentynyt sen johdon vaihduttua Barack Obaman hallinnosta Donald Trumpin hallintoon.

Valtiollisen yhteistyön monipuolistamisen ensisijaisina kohteina nähdään Euroopan unioni ja Japani, joiden kanssa toivotaan tiiviimpää ja laajempaa yhteistyötä. ASEAN-päättäjät näkevät tarpeelliseksi taloudellisen ja poliittisen yhteistyösuunnitelman laatimisen myös EU:sta irtaantuvan Iso-Britannian kanssa. ASEANin ja Venäjän yhteistyön kehittäminen koetaan niin ikään tarpeelliseksi.

Yhdysvaltain ja Kiinan kauppariidan ja Etelä-Kiinan mereen liittyvien sotilaallisten pyrkimysten voimistumisen nähdään ajavan ASEAN-valtioita tilanteeseen, jossa niiden oma vaikutusvalta asioihinsa heikkenee ja uhkaa ajaa niitä toisiaan vastaan julkilausuttujen yhteistyöpyrkimysten sijaan.

Toisaalta suurvaltojen kauppariidan nähdään lyhyellä tähtäimellä myös helpottaneen ASEANin asemaa, koska taloudellisen paineen alla Kiina on joissain asioissa osoittanut suurempaa sovinnollisuutta tilanteessa, jossa Yhdysvallat pyrkii lisäämään sekä sotilaallisia että poliittisia vaikutuspyrkimyksiään alueella. Pitemmän päälle ASEAN-päättäjät uskovat Kiinan kuitenkin pyrkivän ylivaltaan alueella.

Perinteisesti moni ASEAN-maa on yhdessä ja erikseen pyrkinyt tasapainottelemaan pitämällä Kiinaa läheisenä taloudellisena kumppanina ja Yhdysvaltoja turvallisuuskumppanina.

Tämän taktiikan ei selvityksessä uskota kuitenkaan pitemmän päälle enää toimivan, vaan ratkaisuksi nähdään juuri koheesioltaan voimakkaampi ASEAN-yhteisö, jolla on vahvistuvat yhteistyösuhteet Kiinan ja Yhdysvaltain ulkopuolisiin maihin.

ASEANin kaikista kymmenen jäsenvaltiosta tulevien vastaajien keskuudessa epäluottamus Kiinaa kohtaan oli noussut yli 60 prosenttiin edellisen tutkimuksen noin 50 prosentista. Erityisesti vastaajat olivat huolestuneet Kiinan taloudellisesta ylivallasta.

Etelä-Kiinan merellä jatkuvat aluekiistat ja Kiinan joustamattomuus niiden sovittelussa saavat taas monet vastaajat epäröimään, josko Kiina edes tahtoo ratkaista erimielisyydet rauhanomaisin keinoin.

Kiistassa alueen tulevista 5G-verkoista Huawei ja muut kiinalaiset yhtiöt ovat suositumpia kuin läntiset kilpailijansa. Tähän vaikuttanee se, että ASEAN-maiden yhteistyö kiinalaisten tietoteknologiayhtiöiden kanssa on jo tiivistä ja vakiintunutta.

ISEAS-instituutin tutkimuksessa yksittäisistä ASEAN-maista epäluottamus Kiinan pyrkimyksiä kohtaan oli suurinta Vietnamissa ja Filippiineillä. Kaikissa maissa Hongkongin tapahtumat ja Xinjiangin uiguurien sorto olivat heikentäneet luottamusta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)