Hong Kongin turvallisuuslaki astui voimaan tiistaina. LEHTIKUVA / AFP Anthony Wallace

Arvostelitko Kiinaa? Uuden lain nojalla sinutkin voidaan pidättää

Hongkongin turvallisuuslaki koskee käytännössä koko maailmaa.

Kiinan säätämä kiistelty Hongkongin turvallisuuslaki on muotoiltu niin, että sen nojalla käytännössä ketä tahansa voidaan syyttää rikkomuksista.

Asiasta uutisoiva Foreign Policy huomauttaa, että laissa kerrotaan sen koskevan myös muita kuin Hongkongin asukkaita sekä kattavan Hongkongin ulkopuolella tehdyt rikkomukset.

Tämä merkitsee FP:n mukaan käytännössä sitä, että Hongkongin itsenäisyyttä tukevan tviitin julkaissut tai esimerkiksi Kiinan Xinjiangin keskitysleirejä arvostellut ulkomaalainen voidaan pidättää vaikkapa Hongkongin kautta kulkevan jatkolennon pysähdyksellä, siirtää manner-Kiinaan ja tuomita kiinalaiseen vankilaan.

FP:n mukaan lakia tullaan kuitenkin mitä todennäköisimmin soveltamaan pääasiallisesti hongkongilaisia vastaan. Kiinan aiempien toimien perusteella kohteeksi voivat silti joutua niin entiset Kiinan kansalaiset, kaksoiskansalaiset kuin jopa kiinalaistaustaiset ulkomaan kansalaisetkin.

Quartzin artikkelissa huomautetaan puolestaan, että Kiinan rikoslaki pitää ulkomaalaisia vastuussa Kiinan ulkopuolella tehdyistä rikoksista vain siinä tapauksessa, jos rikos vaikuttaa Kiinassa. Hongkongin turvallisuuslaissa mitään tällaista rajoitusta ei ole.

Jutussa viitataan tästä löytyvään George Washington yliopiston oikeustieteen professori Donald Clarken kirjoitukseen.

– Jos olet koskaan sanonut mitään, joka saattaisi loukata (Kiinan tai) Hong Kongin viranomaisia, pysy poissa Hong Kongista, hän toteaa.

Hongkongin yliopiston oikeustieteen professori Eric Cheung taas sanoo suoraan, että kaikkien maailman kahdeksan miljardin ihmisen tulisi tutustua lakiin, etteivät he joutuisi katumaan myöhemmin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt