Joe Biden. LEHTIKUVA/AFP

Arvio Venäjältä: Joe Biden on väitettyä kovempi johtaja

USA saattaa Dmitri Treninin mukaan sijoittaa uusia ohjuksia minuuttien päähän Moskovasta.

Venäläiset tiedotusvälineet ovat luoneet mielikuvaa Yhdysvaltain 46. presidentiksi nousevasta veteraanipoliitikko Joe Bidenista vanhana ja hauraana miehenä – eräänlaisena keulakuvana, jonka taustalla todellista valtaa käyttävät jotkut muut.

Todellisuudessa Biden on monissa liemissä keitetty politiikan ammattilainen, strateginen ajattelija ja säälimätön toimija, sanoo Moskovan Carnegie-keskuksen johtaja Dmitri Trenin.

– Hänen rinnallaan ja apunaan tulee olemaan joukko kunnianhimoisia, sofistikoituneita ja energisiä avustajia, joilla on kova halu jättää jälkensä amerikkalaiseen ulkopolitiikkaan – ja maailmaan, Trenin arvioi tuoreessa artikkelissaan.

Toisin kuin USA:n edellinen demokraattipresidentti Barack Obama, 78-vuotias Biden ei ole Treninin mukaan vain lähinnä lukenut kylmästä sodasta, vaan elänyt itse koko ajanjakson läpi.

– Mitä Venäjään tulee, tässä on Bidenin ja Obaman välillä olennainen ero. Bidenin näkökulmasta nykyinen vastakkainasettelu Moskovan kanssa on kylmän sodan jälkinäytös. Samoin kuin kylmästä sodasta, myös tästä Yhdysvaltojen pitää suoriutua voittajana, hän toteaa.

Vakavin uhka on Venäjä eikä Kiina

Biden on luonnehtinut Kiinaa Yhdysvaltojen keskeisimmäksi kilpailijaksi, mutta suurin uhka USA:lle on hänen mukaansa silti Venäjä.

– Hän suhtautuu Venäjään yhä revansistisempana ja aggressiivisempana maana, joka ulottaa taistelunsa entisen Neuvostoliiton aluetta laajemmalle ja on lähentymässä Kiinan suuntaan, Trenin sanoo.

Trenin ei usko Bidenin ajavan Venäjää nurkkaan, mutta ei myöskään hyväksyvän näkemyksiä, joiden mukaan esimerkiksi presidentti Vladimir Putinin tuomitsema Naton laajentuminen olisi ollut virhe.

– Ongelma oli pikemminkin se, että Venäjän turvallisuuspalvelut ottivat valtion haltuunsa, hän toteaa.

Bidenin presidenttiys on Treninin mielestä todennäköisesti omiaan tiivistämään Naton rivejä suhteessa Venäjään. Edellytykset siihen ovat otolliset, sillä jopa aiemmin sovinnollisesti esiintynyt Saksa on viime kuukausina koventanut merkittävästi kritiikkiään Kremlin toimia kohtaan.

Biden saattaa hänen mukaansa hyvinkin jatkaa USA:n nykyistä linjaa Itämeren alittavan Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen torpedoimiseksi ja lopulta myös valtuuttaa amerikkalaisten keskipitkän matkan ballististen ohjusten sijoittamisen Eurooppaan aivan Venäjän rajojen tuntumaan.

– Biden kannattaa asevalvontaa, myös Obaman hallinnon neuvotteleman uuden START-sopimuksen jatkamista, mutta käy aseneuvotteluja mieluimmin etulyöntiasemasta käsin. Kun katsotaan eteenpäin, näkymä USA:n keskipitkän matkan ohjuksista sijoitettuina minuuttien etäisyydelle Moskovasta saattaisivat tuon aseman eräs elementti, Trenin arvioi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt